Preskočite na glavni sadržaj

KIC: Premijera dokumentarnog filma 'Monsignor'

Dugometražni dokumentarni film 'Monsignor' Jakova Sedlara, koji se premijerno prikazuje u četvrtak u dvorani KIC-a, priča je o velečasnom Jozi Devčiću, nekadašnjem župniku u Stražemanu koji je 1981. bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog crkvenog mozaika.
vrijeme: 13.02.2020.
mjesto: Zagreb; KIC
url: htttp://www.kic.hr
Name, kipar Ante Starčević je na mozaik u obnovljenu crkvu naslikao i kardinala Alojzija Stepinca te Ivana Merza, što se nije svidjelo tadašnjoj, komunističkoj vlasti. Osim zatvorske kazne presuda je uključila i uništenje Stepinca i Merza na mozaiku.

 

Za to je bio zadužen kipar Marijan Sušac koji je prevario vlasti rekavši da nema potrebe fizički ih dlijetom otući, nego će ih on prekriti specijalnom bojom. Ta boja zapravo je bila obična boja za bicikle kojom je samo prebojao dio mozaika, pa ju je 1991. bilo lako izbrisati kako bi mozaik ponovno zasjao u punoj ljepoti, ističe se u najavi filma.

 

Film sadrži i nikada viđene snimke svečanosti posvete crkve od strane kardinala Franje Šepera kojemu je to bilo zadnje javno pojavljivanje.

 

Sedlar je najavio da će film prikazati 14. veljače u Stražemanu, naselju pod obroncima Papuka. Zasad se planira da će nakon toga film biti prikazan u Osijeku , Splitu, Dubrovniku i Zadru.

 

Uz redatelja na premijeri će biti i vlč. Devčić, koji je obnovio i potpuno porušenu crkvu u Voćinu. (Hina)