Preskočite na glavni sadržaj

Premijera nagrađivanog filma 'Nek bude svjetlost' u Rijeci

Riječka premijera višestruko nagrađivane slovačke drame 'Nek bude svjetlost Marka Škopa' u Art-kinu se održava u subotu, 15. veljače, s početkom u 19 sati. Gost premijere je redatelj filma Marko Škop.
vrijeme: 15.02.2020. 19 h
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2
url: http://www.art-kino.org/

Kroz priču obiteljske krize, film tematizira uspon ksenofobije i nacionalizma u Srednjoj Europi. Milan radi kao građevinski radnik u Njemačkoj kako bi osigurao primanja svojoj obitelji u Slovačkoj. Tijekom božićnog posjeta domu otkriva da je njegov najstariji sin Adam postao član paravojne skupine te je umiješan u maltretiranje i smrt svog školskog kolege. U procesu suočavanja s novom situacijom u obitelji, Milan otkriva istinu o svom sinu, o sebi i zajednici u kojoj žive.

 

Na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary redatelja je nagradio Ekumenski žiri, dok je nagradu za najboljeg glumca dobio glavni glumac Milan Ondrík.

 

Marko Škop slovački je redatelj sa zagrebačkom adresom. Njegov film Drugi svjetovi (2006.) dobio je Posebno priznanje žirija u Karlovim Varima i bio je prvi dokumentarni film u povijesti festivala koji je osvojio nagradu publike. Među ostalim režirao je i dokumentarni film Osadné (Karlovi Vari 2009. – najbolji dokumentarni film) te dugometražne igrane Eva Nová (Toronto 2015. – Nagrada FIPRESCI) i Nek bude svjetlost.

 

Repriza filma 'Nek bude svjetlost' održava se u ponedjeljak, 17. veljače u 18 sati.