Preskočite na glavni sadržaj

Promocija knjige 'Kako radi psihodrama'

Promocija knjige 'Kako radi psihodrama' autora Vladimira Miloševića održat će se u subotu, 15. veljače, s početkom u 12 sati, u knjižari 'Znanje'.
vrijeme: 15.02.2020. 12 h
mjesto: Dubrovnik
url: https://www.facebook.com/udrugafestadubrovnik/
U svijetu je psihodrama veoma široko primjenjivana, posebno u zapadnoj Europi, SAD-u i Latinskoj Americi. Ovaj oblik terapije u svojoj knjizi „Kako radi psihodrama“ opisao je Vladimir Milošević, psihijatar i psihodramski terapeut, edukator i supervizor. Psihodrama je akcijski oblik psihoterapije u kojoj prevladava „pokaži mi na sceni“, umjesto „ispričaj mi“, a dramske metode koriste se za istraživanje unutrašnjeg svijeta pojedinca i međuljudskih odnosa. Ne postoji unaprijed definirani dramski tekst, njega donosi "glavni glumac" s nekom svojom neriješenom situacijom, članovi grupe su "publika" ili nositelji nekih uloga, dok je voditelj u ulozi „redatelja“.

 

U knjizi „Kako radi psihodrama“, u izdanju Mozaika knjiga, istražuju se ne samo neizgovorene misli i osjećaji, nego i situacije koje se nisu dogodile, a mogle su se dogoditi, susreti s onima koji nisu tu, a željeli bismo da jesu, različita viđenja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Fasciniran kazalištem i dječjom igrom, osobito njihovim spontanim preuzimanjem raznih uloga kroz koje govore o onome što ih zaokuplja, autor Vladimir Milošević koristi psihodramu kako bi ljude potaknuo na to da ponovno probude u sebi osobine djeteta: iskrenost, spontanost i kreativnost.

 

Psihodrama se može primjenjivati kao terapija kod stanja straha, neuroza, PTSP-a, različitih ovisnosti, kao i psihotičnih poremećaja. Vrlo uspješno se primjenjuje kao pomoćno sredstvo u procesu učenja socijalnih vještina, kompanijskom treningu, sportu ili dramskoj umjetnosti.