Preskočite na glavni sadržaj

Frakturin Festival svjetske književnosti u utrci za titulu najboljeg festivala svijeta

Londonski sajam knjiga objavio je popis kandidata u užem izboru za prestižnu međunarodnu nagradu za izvrsnost International Excellence Award 2020., a među rekordnih 29 uvrštenih zemalja prvi se puta našla i Hrvatska, s Festivalom svjetske književnosti (FSK) nakladnika Frakture u utrci za titulu Festivala godine.
vrijeme: 10.02.2020.
url: https://www.iaee.com/iaee-international-excellence-award/
International Excellence Award godišnja je nagrada koju London Book Fair dodjeljuje zajedno s britanskom zajednicom nakladnika UK Publishers Association za izvrsnost u 16 kategorija, kao priznanje najboljim globalnim ambasadorima izdavaštva, inovativnom nakladništvu i prijelomnim inicijativama u tome sektoru. U svakoj kategoriji o nagradi odlučuje prosudbeni žiri sastavljen od stručnjaka u određenom području.

Ove godine u uži je izbor uvršten rekordan broj od 29 zemalja svijeta, a Hrvatska se u utrci za to prestižno priznanje našla po prvi puta zahvaljujući Festivalu svjetske književnosti (FSK) nakladnika Frakture, koji je nominiran u kategoriji 'Književni festival godine'.

"Popis zemalja u užem izboru za sedme po redu nagrade za izvrsnost dovoljan je dokaz da se nakladnička industrija nastavlja razvijati zahvaljujući inovacijama, inspiraciji i napornom radu, koji se u nju ulažu diljem svijeta", ocijenila je Jacks Thomas, direktorica londonskog sajma knjiga, gdje će se svi kandidati predstaviti u ožujku.

Izvršni direktor zajednice britanskih nakladnika Stephen Lotinga naglasio je kako je nakladništvo "po svojoj prirodi međunarodna industrija, a ove nagrade slave sve one diljem svijeta koji na najbolji način promoviraju čitanje i učenje".

U kategoriji festivala godine ocjenjuje se visoka kvaliteta organizacije i inovativnost u osmišljavanju zanimljivog, raznolikog programa usmjerenog na privlačenje različite publike, ne gubeći središnji fokus na književnosti, te uz poseban naglasak na gostujuće autore ali i povezivanje s lokalnom zajednicom.

Festival svjetske književnosti (FSK) za titulu književnog festivala godine natječe se s festivalima Frankfurt liest ein Buch (Njemačka) i Macassar international Writers’ Festival (Indonezija).

Dobitnici će biti proglašeni 10. ožujka, na posebnoj svečanosti koja se tradicionalno održava na dan otvorenja Sajma knjiga u Londonu, koji se ove godine održava do 12. ožujka.

Festival svjetske književnosti pokrenula je 2013. godine zaprešićka nakladnička kuća Fraktura s misijom stvaranja platforme koja okuplja i stavlja u dijalog najbolje pisce svjetske i domaće književne scene, podizanja svijesti o knjigama i važnosti čitanja, te predstavljanja novih i vrijednih naslova.

Održava se svake godine u rujnu, te je prepoznat kao glavni književno-kulturni događaj u Zagrebu i Splitu i kao jedan od najistaknutijih kulturnih festivala u Hrvatskoj.

Fraktura je na Londonskom sajmu knjiga (LBF) 2015. godine proglašena najboljim međunarodnim nakladnikom (The Bookseller International Adult Trade Publisher Award), za postignutu "međunarodnu prepoznatljivost u uspješnom objavljivanju kvalitetne književnosti". (Hina)