Preskočite na glavni sadržaj

Dubrovnik - Izložba o pločniku od opeke iz 14. stoljeća ispred crkve sv. Vlaha

Izložba 'Što nam je skriveno pod pločnikom ispred crkve sv. Vlaha?' otvorena u petak navečer u dubrovačkim Lazaretima donosi arheološke nalaze srednjovjekovnog pločnika otkrivene tijekom nadzora radova na obnovi pločnika ispred crkve sv. Vlaha od rujna do studenoga 2019. godine.
vrijeme: 07.02.2020.
mjesto: Dubrovnik
Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika (ZOD) Mihaela Skurić izjavila je kako je pronalazak opeke bio očekivan, ali ne i ukupna otkrivena površina od 300 metara četvornih.

 

„Ovime smo dobili cjelovit prikaz i posložili priču o načinu tadašnje gradnje. Prikazali smo tijek radova i suvremenom tehnologijom smo dokumentirali nalazište. Velik je interes građana za radove i nalaze, a sad se može osjetiti kako je to prije izgledalo“, rekla je Skurić.

 

Najavila je kako je idući zahvat obnova pločnika na Poljani Paska Miličevića oko Velike Onofrijeve fontane u povijesnoj jezgri, opet uz arheološki nadzor pa se i tu očekuju zanimljivi nalazi.

 

Arheologinja Nela Kovačević Bokarica iz tvrtke Arheo plan, koja je obavljala arheološki nadzor za vrijeme izvođenja radova, istaknula je kako pronađeni stariji srednjovjekovni pločnik od opeke ukazuje da su Dubrovčani već od 14. stoljeća popločavali ulice grada.

 

„Popločavanje opekom trajalo je sve do 19. stoljeća, a tijekom austrijske uprave izrađen je kameni pločnik. Ovaj nalaz je bio očekivan, ali nas je iznenadila površina, čak 41 kvadratno polje, što je dosad najveći takav nalaz. Da je pločnik postojao navodi se u odluci Senata Dubrovačke Republike o popločanju Place iz 1360. godine. Malo nakon toga slijedi i odluka o popločanju svih ulica s opekom i kamenom“, rekla je Kovačević Bokarica.

 

Dodala je kako su utvrđena dva načina slaganja opeke, na riblju kost i kvadrate. Pritom su boje i dimenzije različite, što upućuje na promjene u duljem vremenskom razdoblju zbog dotrajalosti te proizvodnju u različitim radionicama.

 

Tijekom obnove pločnika pred crkvom sv. Vlaha, na dubini od dvadesetak centimetara, pronađen je stari pločnik koji datira još iz 14. stoljeća, većinom izrađen od opeke narančastih, crvenih i oker tonova, veličine 24x4x7 i 24x6x7 centimetara. Slagan je na podlogu od naboja crvenice, debljine do 7 centimetara.

 

Pronađeno je ukupno 41 kvadratno polje dimenzija 210 puta 210 centimetara. Polja su obrubljena kamenim rubnicima. Opeka je u dvadeset osam polja položena na nož u tehnici riblje kosti (opus spicatum), a u 12 polja je slagana na način da tvori kvadrate. Samo jedno polje popločeno je oblucima.

 

Otkriveni pločnik je nakon snimanja i detaljnog dokumentiranja zaštićen geotekstilom i slojem šljunka na koji je nanesen nosivi sloj te na koncu pokriven kamenim pločama.

 

Izložba u organizaciji Lazareta – kreativne četvrti Dubrovnika i ZOD-a dio je programa ovogodišnje Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika i prva je u ciklusu izložbi kojima će Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika i ZOD predstaviti dio brojnih arheoloških nalaza zabilježenih tijekom bogatog četrdesetogodišnjeg djelovanja Zavoda. (Hina)