Preskočite na glavni sadržaj

Nacionalno kazalište Dona Maria II. iz Lisabona otvorilo Festival svjetskog kazališta

Gostovanjem Nacionalnog kazališta Dona Maria II. iz Lisabona s predstavom 'Sopro' Tiaga Rodriguesa, otvoren je u četvrtak u HNK-u u Zagrebu Festival svjetskog kazališta, čiji program će, po riječima intendantice Dubravke Vrgoč, obilježiti intimistički komadi posvećeni obitelji.
vrijeme: 06.02.2020.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/FestivalSvjetskogKazalista
 

U povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe punoljetno festivalsko izdanje ove se godine iznimno održava tijekom prvih šest mjeseci 2020. kao dio Europskog programa Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

 

Dvije autorske izvedbe Tiaga Rodriguesa

 

"To ne znači da će tradicionalni rujanski termin festivala biti zanemaren, kada ćemo ugostiti predstavu 'Drugi' (Die Anderen), koprodukciju s teatrom Schaubühne iz Berlina, što će isto biti na neki način simbolička veza između dva predsjedanja, budući da od srpnja predsjedanje Vijećem Europske unije preuzima Njemačka", rekla je Vrgoč u povodu otvorenja 18. FSK-a.

 

Festival je u četvrtak otvorilo dugoočekivano gostovanje slavnog portugalskog redatelja Tiaga Rodriguesa i Nacionalnog kazališta Donna Maria II. iz Lisabona kojemu je Rodrigues na čelu, i to s prvom od ukupno dvije njegove autorske izvedbe koje će biti prikazane u sklopu 18. FSK-a, predstavom "Sopro".

 

"Ovogodišnji festival karakteriziraju predstave koje su intimističke, koje na specifičan, iznimno poetičan način uglavnom govore o obitelji, o disfunkcionalnim obiteljima", rekla je intendantica. "To su priče koje nas se iznimno tiču, koje prepoznajemo u našoj najbližoj okolici i koje nas na neki način diraju i osobno", dodala je.

 

Kazalište Teatro Nacional Dona Maria II. jedna je od najprestižnijih portugalskih kazališnih kuća, koja se nalazi u samome središtu Lisabona. Zagrebačkoj se publici prvi puta predstavila s predstavom "Sopro", konceptualnim hommageom kazalištu koji, iz pozicije šaptačice toga teatra, prepliće (auto)biografsko-dokumentarističko i dramsko, u činu rekonstrukcije i dekonstrukcije teatarskih procesa.

 

Na sceni petero glumaca (Beatriz Maia, Isabel Abreu, Marco Mendonça, Romeu Costa i Sara Barros Leitão) pričaju priču uz pratnju šaptačice Cristine Vidal, koja je pristala iskoračiti iz svoje zaštićene pozicije i na neki se način razgolititi pred gledateljima.

 

Duh šaptačice, fizički prisutne na sceni, progovara kroz glumce. Izmjenjuju se melankolične i duhovite scene, glumci izvode dijelove iz Molièreova "Škrca", Čehovljevih "Triju sestara" i drugih komada, a scene su dopunjene anegdotalnim prisjećanjima šaptačice.

 

Rodrigues će dan u petak u zgradi Hrvatskog državnog arhiva (HDA) na Marulićevu trgu, izvesti i svoj projekt "By Heart" (Napamet), u kojemu je on glavni glumac, a epizodni glumci su članovi publike koji uče napamet stihove jedne pjesme, za koje vrijeme se odmata klupko intimne autorove priče, u komadu koji je posveta njegovoj baki i književnosti.

 

Vrgoč je istaknula kako je riječ o specifičnoj predstavi koja je do sada obišla brojne festivale u Europi i svijetu i uvijek izazvala izniman interes, a održava se u prostoru HDA, što je ujedno i prvi put da zdanje nekadašnje nacionalne sveučilišne biblioteke ugošćuje FSK. Predstava će se igrati i u subotu, 8. veljače.

 

Niz europskih kazališnih poslastica

 

Festivalski program do konca lipnja obuhvaća niz istaknutih recentnih ostvarenja europskih kazališta i redatelja.

 

U svibnju će u Zagrebu gostovati Nacionalni teatar iz Bruxellesa s predstavom "Sylvia" u režiji Fabricea Murgia. Vrgoč je pojasnila kako je riječ o autorskom projektu koji na zanimljiv način govori o slučaju Sylvije Plath, ne baveći se njezinom biografijom već dijelovima života ispričanim iz perspektive nekoliko žena koje na pozornici glume tu američku pjesnikinju i spisateljicu koja se ubila kad je imala 31 godinu.

 

U HNK Zagreb na 18. FSK dolazi i Bugarsko narodno kazalište Ivan Vazov s komadom "Attempt to Fly".

 

Kao pravu kazališnu poslasticu Vrgoč je najavila gostovanje švicarskog redatelja Mila Raua, jednog od najzanimljivijih europskih redatelja kojega je zagrebačka publika imala priliku već upoznati upravo kroz Festival svjetskog kazališta.

 

Ovaj puta dolazi sa svojom najnovijom predstavom "Family" (Obitelj), premijerno izvedenoj u siječnju u NT Gentu u Belgiji, koja u Zagreb dolazi koncem travnja. Riječ je o eksperimentalnom komadu temeljenom na stvarnoj priči o članovima jedne obitelji koji su se bez očitog motiva, i samo uz poruku "Zabrljali smo, žao nam je", objesili 2007. u Calaisu.

 

Vrgoč je kao još jedno festivalsko iznenađenje najavila dolazak popularne belgijske kazališno-plesne skupine Peeping Tom u lipnju, i to s predstavom "Dijete", koja se vezuje na njihovu obiteljsku sagu koju su još činile predstave "Otac" i "Majka".

 

Predstave "Sopro" i "By Heart" izvode se u sklopu Europskog programa Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture i u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

 

Program uključuje i niz gostovanja HNK-ovih produkcija diljem Europe. Nakon gostovanja u Budimpešti i Liègeu, HNK Zagreb u subotu 8. veljače gostuje u Portugalu s predstavom "Smrt u Veneciji", s kojom će također gostovati u Sankt Peterburgu u Rusiji.

 

U talijansku Modenu odlazi predstava "Antigona", u Belgiji će gostovati "Tri zime", koje će u svibnju putovati i u Gdanjsk u Poljsku, dok će "Tri sestre" vidjeti publika u Bugarskoj. (Hina)