Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska u Francuskoj predstavlja maritimnu kulturu

Hrvatska će u organizaciji Udruge Cronaves iz Splita predstaviti svoju bogatu maritimnu kulturu i baštinu na dva festivala u Francuskoj od 3. do 13. travnja, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u Splitu.
vrijeme: 03.04.2020.
mjesto: Francuska
url: https://www.facebook.com/CRONAVES

Hrvatska će se predstaviti na festivalu Escale à Sète, koji se održava u najvećoj ribarskoj luci Mediterana Sètu i ove godine slavi desetu obljetnicu te u susjednom gradiću Marseillianu.

"U Francusku će kopnom, u šleperima, putovati čak četiri stara hrvatska broda: komiške gundula i sandula, gajeta Foranka iz Hvara i gajeta Mila iz Šepurina na otoku Prviću. Morem će se u Sète iz luke u Malom Lošinju otisnuti jedrenjak, loger Nerezinac, koji je kao vrijedan primjerak tradicionalne brodogradnje 2010. godine Ministarstvo kulture uvrstilo na popis zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske", kazao je predsjednik Udruge Cronaves Plamenko Bavčević te napomenuo kako je ovo, u pet godina postojanja udruge, šesti projekt predstavljanja Hrvatske na europskim maritimnim festivalima.

Escale à Sète, po njegovim riječima, satkan je od maritimne baštine cijele Europe, etno, turističke i gastronomske ponude, organiziraju se radionice izrade brodova, pletenja mreža na, primjerice, Atlantiku i Sredozemlju, stručna predavanja te razmjenjuju iskustva u očuvanju drvenih brodova.

"Mi ćemo pokazati kako se to radi na hrvatskom Jadranu i nadamo se da ćemo dostojno predstaviti našu dugu pomorsku i kalafatsku tradiciju. U Francusku ide 28 članova udruga koje brinu o starim brodovima i posade. Udruga Palagruža iz Komiže, osim radionica na kopnu, na moru će predstaviti komišku sandulu, koja će za tu priliku dobiti jarbol i novo jedro,a  jednu gundulu sagradit će na radionici djeca iz Sèta. U službenom dijelu programa predstavit ćemo i izložbu 'Tragom male drvene brodogradnje', koju su u partnerstvu radili Muzej betinske drvene brodogradnje i Muzej Općine Jelsa, a 9. travnja imat ćemo Hrvatski dan", istaknuo je Bavčević.

Ipak, najveća atrakcija hrvatskoga predstavljanja bit će 22-metarski jedrenjak s dva jarbola, loger Nerezinac, sagrađen u 19. stoljeću, koji je prošle godine obnovljen i pretvoren u Interpretacijski plovidbeni centar. Prvi je takav jedrenjak obnovljen na Jadranu, privezan je na Rivi lošinjskih kapetana, ispred Muzeja Apoksiomena, te na suvremen, zanimljiv i interaktivan način prikazuje i interpretira dugu i bogatu pomorsku tradiciju Lošinja.

"Koliko je loger Nerezinac atraktivan i turistički zanimljiv govori podatak da je prošlog ljeta bio najfotografiraniji objekt u Malom Lošinju koji se dijelio društvenim mrežama. Mi smo iznimno počašćeni što ćemo predstavljati Hrvatsku u Sètu, a dodatni nam je izazov to što ćemo prvi put zaploviti na 1400 milja dug put s četiri člana hrvatsko-slovenske posade. Putovanje će trajati dvadesetak dana, tako da mi krećemo već 6. ožujka", najavio je Dalibor Cvitković, direktor TZ Malog Lošinja.

U predstavljanju hrvatske maritimne baštine i turističke ponude na  jugu Francuske sudjelovat će TZ Maloga Lošinja, TZ Vodice, Udruga Palagruža iz Komiže, Udruga Hvar Metropola Mora, Muzej Staroga Grada na Hvaru, a veliku podršku cijelom projektu dali su Ministarstvo kulture, Hrvatska turistička zajednica, ured u Parizu, TZG Splita i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Escale à Sète najveći je festival maritimne baštine, mora i mornara na Mediteranu na kojemu sudjeluje većina europskih zemalja. U tjedan dana trajanja posjeti ga oko 300.000 ljudi, a za glavnu gradsku rivu ili ispred nje veže se tridesetak najvećih jedrenjaka. Festival ima proračun oko dva milijuna eura i ove godine održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona. (Hina)