Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje Vlade Kristla u Parizu

U sklopu kulturnog predstavljanja Republike Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije, u Francuskoj se po prvi put predstavlja slikar, pjesnik i filmaš Vlado Kristl, jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća.
vrijeme: 13.02.2020.
mjesto: Pariz
url: https://eu2020.hr/

Na inicijativu AMCA-Pariz i u suradnji s Muzejom-Museo Lapidarium, tri tematski povezane cjeline otvaraju i zatvaraju programe pod naslovom "Vlado Kristl: Madeleine, Madeleine". 
 
Izložba, od 14. do 29. veljače 2020.
U Galerie Cité internationale des Arts, 18, rue de l’Hôtel de Ville – Paris 4ème
Svečano otvorenje u četvrtak, 13. veljače 2020., u 18.30 sati

Izložba, koja će biti popraćena audiovizualnim zapisima, dvojezičnim katalogom i prijevodima dviju Kristlovih pjesama nastalih u Fanjeauxu, predstavit će više od 60 djela (izbor slika, crteža, grafika, filmova, poezije) Vlade Kristla. Djela su posuđena iz privatne zbirke, od kojih će velika većina biti premijerno prikazana u Francuskoj. U sklopu izložbe, u petak 28. veljače 2020. u 17.30 sati prikazat će se film „Vlado Kristl – Ich bin ein Mensch-Versuch“ uz prisutnost i predavanje redateljice filma Johanne Pauline Maier. Kustosica izložbe: Jerica Ziherl

Večer poezije, u četvrtak 20. veljače 2020., u 19 sati 
U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Francuskoj, 7 square Thiers, Paris 16ème 70516

Predstavljanje zbirke poezije Vlade Kristla po izboru akademika Tonka Maroevića, u prijevodu na francuski jezik Martine Kramer i nakladnika izdavačke kuće L'Ollave. O pjesnikovoj poeziji govorit će Anamarija Habjan.

Filmski program, u ponedjeljak 2. ožujka 2020., u 19 sati
U Auditoriumu GI Goethe-Instituta Pariz, 17 Avenue d'Iéna, Paris 16ème

Uz moderiranje Branke Benčić, kustosice programa, obuhvaćeni su animirani i kratki igrani filmovi koje je Kristl snimio u Zagrebu te eksperimentalni i igrani filmovi snimljeni u Njemačkoj. Pored Branke Benčić, o autorovom filmskom opusu govorit će Chris Dercon, ravnatelj pariškog Grand Palaisa.

O umjetniku
Rođen u Zagrebu 1923., Vlado Kristl svoju karijeru započinje u 1950-im, pa uz umjetnike Grupe EXAT 51 uvodi geometrijsku apstrakciju suprotstavljajući se socrealističkoj umjetnosti jugoslavenskih kulturnih prostora, nastavlja slikati u duhu informela i objavljuje pjesničke zbirke. U 1960-im postaje članom Zagrebačke škole crtanog filma, u sklopu koje nastaju njegovi antologijski kratki animirani filmovi. Veliki uspjeh animiranog filma „Don Kihot“ donio je autoru svjetsku slavu. Ali, kada je cenzura sasjekla njegov kratki igrani film „General i resni človek“ i kada je uvidio koliko je neshvaćen u svojoj umjetnosti, Vlado Kristl, nespreman na kompromise, napušta 1963. godine Jugoslaviju te dulje ili kraće vrijeme živi u Njemačkoj (Münchenu, Hamburgu) i Francuskoj (Fanjeaux).
U Njemačkoj su ga smatrali „genijem mladog njemačkog filma“, a njegov opus broji više od 30-ak animiranih, eksperimentalnih i igranih filmova. Bio je cijenjen u filmskim i anarhističkim krugovima, ali i omiljen među studentima Visoke škole za vizualne umjetnosti (HFBK) u Hamburgu, na kojoj je predavao od 1979. do 1996. Na njemačkom je pisao poeziju i prozu, izdanja u vlastitoj nakladi ili izdanja njegovih vjernih izdavača. Od 1965. vraća se crtežu i slici te dosljednom upornošću stvara štafelajna ulja na platnu gotovo do kraja svog života. Naizgled figurativan i klasičan, Kristl odudara od svake uobičajene formalne prezentacije slikarstva, slika mimo tržišne ambicije i promocije izlaganja, dapače svojim neprikosnovenim osobnim izrazom zazire od svake grupne i kolektivne pripadnosti. Uz književno stvaralaštvo, slikanje i slikarstvo postaju njegov prioritetni medij komuniciranja. Njegova djela pronalaze snagu u kritičkom pogledu koji prožima slikom i riječju, u koje je utisnut jezik prepoznatljiv za Vladu Kristla: istovremeno klasičan i avangardan, intrigantan i provokativan, lucidan i humorističan, slobodan i zatomljen. Umro je u Münchenu 2004. godine.



Program „Vlado Kristl – Madeleine, Madeleine“ realiziran je u organizaciji AMCA-Paris, Društva bivših studenata hrvatskih sveučilišta (Francuska) i Muzeja-Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova (Hrvatska).
Dizajn vizualnog identiteta: Đanino Božić
Program je ostvaren sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grada Novigrada-Cittanova.

Više informacija na:
www.amca-paris.com     
www.muzej-lapidarium.hr  
www.citedesartsparis.fr   
www.goethe.de/paris   

***
https://eu2020.hr/
https://www.min-kulture.hr/