Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje skupne izložbe 'Pjesme za antropocen #4'

U ponedjeljak, 3. veljače 2020. godine, Galerija Šira će prezentirati rezultat kolaborativnog rada autora: Valentine Butumović, Tina Dožića, Teute Gatolin, Ivana Jamića, Ive Korenčić i Branimira Štivića. Skupna izložba „Pjesme za antropocen #4“ otvara se u 19:00 sati.
vrijeme: 03.02.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija Šira, Preradovićeva 13

Iz predgovora Tina Dožića:

''Izložba Pjesme za antropocen #4 realizira se kroz kolaborativan proces rada potaknut dijeljenim iskustvom s radionice naslova „O antropocenu, geologiji i materijalima” održane u Pogonu Jedinstvo (11.-16.11.2018.) u sklopu programa „O neljudskome” Odsjeka za animirani film i nove medije ALU Zagreb. Voditelj radionice Tin Dožić i polaznici/ice Valentina Butumović, Teuta Gatolin, Ivan Jamić, Iva Korenčić i Branimir Štivić kroz šest dana radionice su producirali i predstavili zajedničku instalaciju, a za prezentaciju u Galeriji Šira nastavljaju i proširuju rad unoseći vlastite prakse u suradnički okvir.
Tematski fokus izložbe predstavljamo najavnim tekstom održane radionice:
Antropocen je predložena geološka epoha koja započinje porastom značajnosti ljudskog utjecaja na geologiju i ekosustav planete zemlje. Taj termin prvi spominju biolog Eugene F. Stoermer i kemičar Paul Crutzen. U diskursu suvremene umjetnosti antropocen se spominje kroz tekstove autora kao što su Donna Haraway, Jussi Parikka, Jonathan Sterne i Timothy Morton. Antropocen se u kontekstu suvremene umjetnosti često manifestira kroz radove raznih medija koji se bave pitanjima ekologije i zagađenja, (samo)održivosti, industrijske eksploatacije, rudarstva, geologije te informacijskih sustava. Neki od koncepata koji su specifični za antropocensku umjetnost su duboko vrijeme (deep time), psihogeofizika (u odnosu na psihogeografiju), arheologija i materijalnost medija, artefakti i reziduali te zombie mediji (...) Kroz rad s analognim i digitalnim medijima te razne modele zapisa i prikaza informacija (analogna-digitalna slika/zvuk/svjetlost) te tretmana predmeta (ready made, pronađeni objekti) i pristupa obradi informacija/predmeta (reciklaža, reaproprijacija, upcycling) razmatramo svoje svakodnevno okružje i uporabu predmeta kroz materijalno orijentiranu praksu.
U Galeriji Šira autori/ce će se u periodu od jedanaest dana prije javne prezentacije baviti posta/vom/nkom zajedničkog rada. Izlog galerije bit će medijator između internog procesa razvijanja rada i javnog prostora Preradovićeve ulice. Kroz nehijerarhijsku suradnju, razmjenu znanja i iskustva te praktične pokuse autori/ice će fermentirati ideje, razmišljati što znači bdjeti nad antropocenom, ozvučivati mikro događaje, strugati zapise, promišljati kako se gradi , a kako hrđa ono što je uncanny i kako se to raspada, skenirati prostore i oblike, tražiti radikalne empatije i formirati nestabilan okoliš kao močvarnu topografiju – onu prostora u stalnoj mijeni – onu različitih praksi koje se susreću u jednoj instalaciji – onu ekosustava u ne/na/stajanju. Rezultat ovoga procesa otvorenog je ishoda, a publici će biti prezentiran na „zatvaranju” izložbe 3. veljače 2020., te će ga biti moguće posjetiti i 4. veljače 2020 godine.'' (...)

https://www.facebook.com/GalerijaShira/