Preskočite na glavni sadržaj

Renata Vranyczany Azinović: Creske mačke

U Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ u četvrtak, 6. veljače 2020., u 19 sati, bit će otvorena izložba Renate Vranyczany Azinović naziva 'Creske mačke'.
vrijeme: 06.02.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija Josip Račić, MG
url: https://www.moderna-galerija.hr/

Riječ je o četrdeset i šestoj samostalnoj izložbi kiparice Renate Vranyczany Azinović na kojoj će biti prezentirano 19 keramoplastika iz ciklusa Creske mačke. Istoimeni ciklus, koji će ovom prigodom biti prvi puta predstavljen javnosti, nastao je u posljednje dvije godine.

Uz izložbu je otisnut katalog s predgovorom likovne kritičarke Branke Hlevnjak u kojem piše:

'Renata Vranyczany Azinović oblikovala je sve tipove i karaktere mačaka s kojima se susretala na otoku Cresu, osobito u dvorištu i vrtu svojeg ljetnikovca: od crne, bijele, tigraste do bijelo-smeđe kojoj je posvetila posebnu pozornost jer se kod nje udomaćila i omacila. Umjetnicu je mačkama privukla njihova narav, individualnost i portretna markantnost te voluminoznost i gipkost tijela. Kiparski izazov bio je uhvatiti njihove pokrete, osobita i promjenjiva držanja, proporcije, boje i najrazličitije forme tok vitkog savitljivog tijela, pa sve do karakterističnih stanja čekanja, vrebanja, sunčanja, predenja, spavanja, igranja, istezanja, itd.'

Opširnije: www.moderna-galerija.hr


Renata Vranyczany Azinoviić, Sivi tigrić, 2019.
Foto: Goran Vranić©Moderna galerija Zagreb