Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Ante vitez Šupuk i njegov grad' u Zadru

Otvorenje izložbe „Ante vitez Šupuk i njegov grad“ bit će upriličeno u petak, 31. siječnja 2020., s početkom u 20 sati, u Gradskoj loži, izložbenom paviljonu Narodnog muzeja Zadar.
vrijeme: 31.01.2020.
mjesto: Zadar, Gradska loža
url: http://nmz.hr/hr/

Izložba je pripremljena povodom 180. obljetnice rođenja Ante Šupuka, najuspješnijeg šibenskog (grado)načelnika koji je udario temelje modernog Šibenika i ostavio trajan i neizbrisiv trag u povijesti Krešimirova Grada.

Ante Šupuk rođen je 21. kolovoza 1838. godine u uglednoj šibenskoj obitelji. Već u ranoj mladosti počeo se zanimati za političku situaciju i ubrzo se priklonio idejama hrvatskog narodnog preporoda i programu Narodne stranke. Izabran je za šibenskog načelnika 15. siječnja 1873. godine nakon pobjede narodnjaka na općinskim izborima. Od tada do pada Austro-Ugarske Monarhije šibenska je općina u rukama hrvatske većine, a Ante Šupuk je do svoje smrti 1904. godine biran za njezina načelnika. Istovremeno je bio zastupnik u Pokrajinskom saboru u Zadru te u Carevinskom vijeću u Beču.
Nizom važnih  infrastrukturnih projekata koje je ostvario tijekom tri desetljeća upravljanja šibenskom općinom (željeznička pruga Siverić – Šibenik, gradnja vodovoda, suvremene bolnice paviljonskog tipa, zgrade suda, izgradnja cjelovitog energetskog sustava na izmjeničnu struju i dr.) Šibenik je uveo u 20. stoljeće.
Bio je političar i poduzetnik, čovjek ispred svoga vremena, koji je sve svoje znanje i moć koristio kako bi osigurao razvoj grada i boljitak svojih sugrađana.

Izložba ostaje otvorena do 27. veljače 2020. godine.

Organizatori: Državni arhiv u Šibeniku, Muzej grada Šibenika, Državni arhiv u Zadru, Narodni muzej Zadar

http://nmz.hr/