Preskočite na glavni sadržaj

Viktor Daldon: 'korpo morto'

Izložba dubrovačkog umjetnika Viktora Daldona otvara se u Salonu Galić u Splitu, u četvrtak, 30. siječnja 2020., s početkom u 19 sati, a trajat će do 14. veljače 2020.

vrijeme: 30.01.2020.
mjesto: Salon Galić, Marmontova 3, Split

Korpo Morto
 
Mrtvo tijelo kako se prevodi 'colpomorto' odnosno 'corpomorto', složena je izložbena cjelina koja razmatra tamne aspekte zbilje hrvatskog obalnog područja o kojem uobičajeno volimo razmišljati kao o jednom od najljepših kutaka planete. Sukladno njegovoj objektivnoj ljepoti i pratećem marketinškim aktivnostima to je određenje postalo temeljem lukrativne turističke industrije i važnim osloncem nacionalne ekonomije. Svatko od nas koji živi u proklamiranom turističkom raju, svjestan je neprekidnih naprezanja njegove polirane površine i činjenice da se pukotine u ovoj predodžbi pojavljuju najprije u mentalnom sklopu onih koji su na njega rođenjem osuđeni. Pojedinac i njegove reakcije na pritiske okoline u suvremenoj su umjetničkoj praksi okrenutoj (auto)referencijalnoj estetici gotovo opće mjesto ili svojevrsni podžanr. Tako i Viktor Daldon u radu Colpomorto rekreaciju osobitosti svoje životne sredine zasniva na vlastitom iskustvu, dakako, anegdoti koja ima potencijal odražavanja simptoma njene opće uskogrudnosti. Daldon živi na samom jugu Hrvatske, po mnogo čemu jednom od najslikovitijih područja Mediterana i svijeta. Ovaj, do razvoja turizma siromašan i izoliran kraj, oblikovao je specifičnu ljudsku prirodu, sklonu pritajenim ksenofobnim nagonima koja se iznenada našla u srazu sa povećanim zanimanjem nekog stranog svijeta i ljudi da upravo tu, na njihovom, zasnuje svoj stalni ili sezonski dom. Problem je što od tih stranaca prodajom djedovine treba i preživjeti, a potom i zadovoljiti njihovu ljudsku potrebu da se unutar lokalne zajednice i svog terena ponašaju kao svoji na svom. U suštini za 'lokalce' oni će uvijek ostati oni drugotni, stranci, koje ponekim podmuklim činom treba s vremena na vrijeme podsjetiti na njihovu privremenost. Svatko tko ima ljetnu kuću unutar neke seoske zajednice ili primorskog gradića zna o čemu govorim. Dalton je spoznao da je stranac kad je svoj gumeni čamac pred ljetnu sezonu našao rasporen nožem i zlovoljom nekog od starosjedilaca. Naša je obala danas najboljim svjedočanstvom da nema tog lijepog krajolika koji će svojim skladom ublažiti elementarne nagone njegovih stanovnika.  / Iz predgovora - Branko Franceschi
 
Viktor Daldon

Rođen  1972. godine u Dubrovniku. 1995. god. upisuje Pedagoški fakultet u Rijeci (Odsjek likovne umjetnosti), a 1996. godine nastavlja studij na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je rektorove nagrade za slikarstvo 2001. godine. Diplomirao je u klasi Eugena Kokota 2001. godine. Član je  HDLU-a i HZSU-a. Živi i radi u Dubrovniku. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.
 
http://www.hulu-split.hr/