Preskočite na glavni sadržaj

Kulturni četvrtak u HDA: 'Ivan Vučetić u Hrvatskoj i Argentini'

Predavanje na temu 'Ivan Vučetić u Hrvatskoj i Argentini' održat će se u četvrtak, 30. siječnja, u 18 sati, u Hrvatskom državnom arhivu.
vrijeme: 30.01.2020. 18 h
mjesto: Zagreb; Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21
url: http://www.arhiv.hr/

Ivan Vučetić (Juan Vucetich), rođen na Hvaru 1858. godine, argentinski je antropolog i policijski službenik. U dobi od 26 godina emigrira u Argentinu gdje se 1888. godine zapošljava u Središnjem policijskom odjelu pokrajine Buenos Aires. Stvara prvi praktično primjenjiv sustav klasifikacije otisaka prstiju, uvodi deseteroprstno daktiloskopiranje i evidentiranje kriminalaca temeljeno na razvrstavanju otisaka prstiju lijeve i desne ruke te posebnim klasifikacijskim oznakama za svaki oblik crteža papilarnih linija. Godine 1892. na osnovi krvavog traga papilarnih linija prsta s mjesta događaja riješio je misterij dvostrukog ubojstva. To je u povijesti ostalo zabilježeno kao prvi slučaj ubojstva razriješen pomoću otisaka prstiju (takozvani slučaj „Rojas“). Preminuo je 25. 1. 1925. godine, a njemu u čast argentinska Policijska akademija, gradska četvrt i park u La Plati, kao i naš Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja nose njegovo ime. To je danas moderna ustanova koja se u svakodnevnom radu koristi najsuvremenijim tehnologijama i metodama.
 
Predavanje pripremila: Andrea Ledić, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“