Preskočite na glavni sadržaj

Paketić povijesti - izložba o dizajnu Vegete

Hrvatsko dizajnersko društvo 31. siječnja otvara izložbu "Vegeta 60 - Paketić povijesti: Dizajn i evolucija Vegete od 1959. do 2019.", pregled šest desetljeća grafičkog dizajna i dizajna ambalaže jednog od najprepoznatljivijih brendova hrvatske prehrambene industrije. Izložba ostaje otvorena do 18. veljače 2020.
vrijeme: 31.01.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija HDD
url: http://www.dizajn.hr

U kustoskoj koncepciji Draženke Jalšić Ernečić, Podravkina Vegeta bit će predstavljena sa 60 muzejskih primjeraka ambalaže za 60 godina tog dodatka jelima, te brojnim arhivskim materijalom, fotografijama, starim reklamnim spotovima, isječcima iz legendarnih "Malih tajni velikih majstora kuhinje“ i tekstova koji oživljavaju priču o brendu s kojim su živjele generacije.

Po riječima kustosice, naglasak izložbe u HDD galeriji stavljen je na povijesni razvoj ambalaže i grafičkog dizajna Vegete te pregled agencijskog dizajna kroz šest desetljeća, s obzirom na to da ona kao predmet istraživanja u kontekstu povijesti primijenjenih umjetnosti i dizajna u 20. stoljeću odražava prostor, vrijeme i ljude koji su je stvarali, razvijali i mijenjali u skladu sa zahtjevima vremena i tržišta.

Muzejska priča o industrijskoj baštini Podravke i Vegete nije samo priča o oblikovanju ambalaže i likovnim rješenjima grafičkog dizajna i redizajna ili o razvoju i evoluciji brenda, već ima daleko dublje simbolično značenje kao priča o prostoru, vremenu, ljudima, istraživanju, razvoju ideja, inovaciji, kreaciji, emocijama, preispitivanju i analitičkom pristupu, ustvrdila je Jalšić Ernečić u predgovoru izložbe.

Ocijenila je da je "stavljanje naglaska na industrijski i grafički dizajn najpoznatijeg hrvatskog začina, stručnjake za marketing i oglašavanje, ljude iz agencije, kreativne i umjetničke direktore, dizajnere, ilustratore i tipografe, malen je, ali važan prilog istraživanju povijesti dizajna i vizualnih komunikacija na ovim prostorima.“

Izložit će se predmeti iz Zbirke grafičkog i produkt dizajna Muzeja grada Koprivnice, zbirke ambalaže Muzeja prehrane Podravka te iz službe Ambalaža i dizajn, odnosno Marketinga Podravke.

Izložba je nastala u produkciji Muzeja grada Koprivnice i Podravke koji su, uz HDD, organizatori izložbe, a ostaje otvorena do 18. veljače. (Hina)