Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje novog broja časopisa 'Dubrovnik'

Predstavljanje časopisa 'Dubrovnik 4/2019' održat će se u utorak, 28. siječnja, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, s početkom u 18 sati, a u programu će sudjelovati: Mariela Marković, Davor Mojaš, Ivan Viđen i Buco Pende.
vrijeme: 28.01.2020. 18 h
mjesto: Dubrovnik; Čitaonici Narodne knjižnice Grad
url: http://www.matica-hrvatska-dubrovnik.com/
U okviru programa Feste sv.Vlaha i Dana Grada Dubrovnika Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavit će novi broj svog časopisa Dubrovnik 4/2019. s uvodnim tematskim stranicama posvećenim obilježavanju 90.obljetnice smrti Iva Vojnovića i 70. godina Dubrovačkih ljetnih igara.

 

Zoran Grijak priredio je i pogovorom (Kulturne, političke i društvene prilike u Dubrovniku uoči Prvog svjetskog rata u Dnevniku Iva Vojnovića) popratio do sada neobjavljen Dnevnik Iva Vojnovića (1. siječnja 1914. – 1. kolovoza 1914.). Kriptogram Njarnjas-grada Jelene Lužine otvara tematske stranice časopisa o nekim posebnostima bogate festivalske kronologije Dubrovačkih ljetnih igara o kojima pišu: Jagoda Majska Martinčević, Nataša Rajković, Jovica Popović, Nikola Ivanišin, Sanda Hržić, Radovan Ivšić, Luko Paljetak, Momčilo Popadić i Buco Pende. Objavljen je drugi dio Priloga povijesti škola u Dubrovačkoj Republici Jakova Matkovića (1892.-1961.) i proza Mirakul i Tri mramorne glave inspirirana Dubrovnikom mađarskog pisca Móra Jókaia uz uvodnik Kristine Katalinić koja je sabrala prijevode napisane u sklopu hrvatskog seminara u kući za prevoditelje u Balatonfüredu u svibnju 2019. godine. Stanislaw Jerzy Lec zastupljen je novim prijevodima s poljskog Nina Žodana u izboru poezije Vidio sam skicu ništavila i aforizama Kolikokrake su sretne zvijezde? te uvodnim esejom o Lecu Igra u cjelosti Lidije Kośke. O nekim aspektima francuskog filma od 1950.-1968. piše Zlatan Mrakužić u tekstu Stara priča, nova senzibilnost, objavljeni su epigrami Mata Jerinića te u rubrici Spomenar, tekst Žuža Egrenyi ili igra života Matka Sršena u spomen na dubrovačku glumicu i prvakinju Kazališta Marina Držića Žužu Egrenyui (1932.-2019.).

 

Časopis donosi i drugo raznovrsno štivo u svojim stalnim rubrikama: Baština, Poezija, Proza, Film, Album, Osvrti.