Preskočite na glavni sadržaj

Dokukino: Filmom 'O nasilju' počinje filmski ciklus Sablasti kolonijalizima

Filmom 'O nasilju' u petak u Dokukinu KIC počinje filmski ciklus Sablasti kolonijalizma, koji s četiri nagrađivana dokumentarca prikazuje da kolonijalizam u 21. stoljeću nije nestao već se samo transformirao.
vrijeme: 24.01.2020.
mjesto: Zagreb; Dokukino KIC, Preradovićeva 5
url: http://dokukino.net/
"Pola stoljeća nakon što su afričke zemlje zbacile kolonijalne vladare i proglasile neovisnost, nasljeđe kolonijalizma i imperijalizma i dalje definira život kontinenta", ističe se u najavi Dokukina.

 

Prvi film, švedsko-američki nagrađivani dokumentarac "O nasilju" Görana Huga Olssona, kojemu je to hrvatska premijera, donosi dragocjene arhivske snimke koje bilježe trenutke borbe za oslobođenje afričkih zemalja od kolonijalne vlasti.

 

"Polazeći od tekstova utjecajnog političkog filozofa Frantza Fanona, film nudi fascinantno dokumentarno putovanje kroz slike kontinenta u previranju", napominje se.

 

Uvod filmu dat će je postkolonijalna teoretičarka Gayatri Chakravorty Spivak, a naratorica je poznata pjevačica i reperica Lauryn Hill.

 

Nakon hrvatske premijere uslijedit će diskusija o nasljeđu kolonijalizma na kojoj će sudjelovati povjesničar Tvrtko Jakovina, antropolog Tomislav Pletenac te muzeologinja i aktivistica Petra Matić.

 

U nastavku ciklusa će se održati kinopremijera "Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld", novi film danskog autora Madsa Brüggera, koji vodi posjetitelje kroz neobičnu istragu misteriozne smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda, 1961. pod nerazjašnjenim okolnostima u avionskoj nesreći iznad Afrike.

 

Kako se podsjeća, švedski tajnik aktivno se zalagao za oslobođenje afričkih zemalja od kolonijalnih vlasti, zbog čega se zamjerio brojnim zapadnim zemljama i korporacijama koje su u bivšim kolonijama nastojale zadržati vlast nad prirodnim resursima.

 

Danski redatelj i njegov partner, švedski privatni istražitelj, postepeno otkrivaju šokantne predjele afričke kolonijalne i hladnoratovske povijesti, u stilu trilera uz redateljev karakteristično provokativni i zaigrani pristup.

 

Film je osvojio nagradu za najbolju režiju na Sundance Film Festivalu te niz drugih priznanja, a bio je nominiran i za prestižnu Nagradu LUX koju dodjeljuje Europski parlament.

 

U okviru temata prikazat će se i nagrađivani dokumentarac "Dolazimo u miru", u kojem se austrijsko-francuski dokumentarist Hubert Sauper, nakon filma "Darwinova noćna mora" za koji je bio nominiran za Oscara, vraća u Afriku, u trenutku kad se Sudan, najveća država na kontinentu, dijeli na dvije nacije.

 

Glumeći slučajno zalutalog i zbunjenog turista, Sauper kamerom bilježi novi oblik kolonizacije novonastale države - kineski radnici na naftnim platformama, UN-ovi mirotvorci, sudanski gospodari rata i američki evangelisti na ironičan se način isprepleću u ovom kritičnom i inteligentnom dokumentarcu.

 

Film je osvojio posebnu nagradu žirija na Sundanceu a nagrađen je i na Berlinaleu, Jihlava IDFF-u, Viennaleu te nominiran za "europskog Oscara“ za najbolji dokumentarac.

 

Hrvatsku premijeru imao je na Subversive Film Festivalu gdje je proglašen najboljim dokumentarcem.

 

Posljednji film u programu je "Dobrodošli u Sodomu" austrijskog redateljskog tandema Floriana Weigensamera i Christiana Krönesa.

 

Autori su otišli na Agbogbloshie u Gani, najveće odlagalište elektroničkog otpada na svijetu, na kojem svake godine završe tone odbačenih računala, pametnih telefona i drugih uređaja sa Zapada, koje radnici nazivaju Sodomom, ali im u isto vrijeme daje mogućnost zarade.

 

"Isprepletene priče raznih protagonista u ovom vizualno fascinantnom dokumentarcu otkrivaju kompleksni kontekst svakodnevnog života u Africi, dok sam deponij postaje mračno naličje globalizirane civilizacije i njezine neprestane potrebe za novijim i boljim", ističe se.

 

Taj distopijski dokumentarac, čija će se hrvatska premijera održati u Dokukinu, nagrađen je na filmskim festivalima u Innsbrucku, Zűrichu i Műnchenu. (Hina)