Preskočite na glavni sadržaj

Hana Jušić primljena u cannesku rezidenciju Cinéfondation

Nagrađivana redateljica Hana Jušić na rezidenciji Cinéfondation u Parizu kroz nekoliko će mjeseci razvijati svoj drugi dugometražni igrani film 'Bog neće pomoći'. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić iz Kinorame.
vrijeme: 02.03.2020.
mjesto: Francuska; Pariz
url: https://www.cinefondation.com/en/
'Mogu samo reći da sam sretna i zbog sebe i zbog filma, da mi se to čini nevjerojatna privilegija da sjedim u Parizu i radim na svom filmu, a ta je rezidencija dobro umrežena i cijenjena te koristi i za promociju filma i u predprodukciji i kasnije. Svejedno, ključno je snimiti dobar film, neovisno o rezidencijama. Nadam se da ću dobro iskoristiti taj boravak u Parizu i napravit najbolji mogući scenarij u svojim okvirima.', izjavila je tim povodom Hana Jušić.

 

Na rezidenciji Cinéfondation svake godine sudjeluje nekolicina mladih redatelja koji rade na svom prvom ili drugom dugometražnom igranom filmu. Održava se u Parizu, a traje četiri i pol mjeseca. Osnovana je 2000. godine, a do sada je ugostila više od 200 filmskih profesionalaca iz više od 60 zemalja svijeta. Selekcija kandidata bazirana je na kvaliteti njihovih ranije režiranih kratkometražnih ili prvih dugometražnih igranih filmova, na projektu koji trenuno razvijaju te na njihovoj motivaciji.

 

Film Bog neće pomoći, osim Hrvatskog audiovizualnog centra, u fazi razvoja podržao je i RE-ACT koji podupire hrvatsko-slovensko-talijanske koprodukcije. Zagrebačka Kinorama ovaj film razvija u suradnji sa slovenskom producentskom kućom Gustav film te talijanskom kućom TICO Film Company. Priča je to o Čileanki Teresi koja dolazi u selo podno Dinare noseći kosti od muža u vreći i tražeći njegovu hrvatsku obitelj kako bi ga pokopala. Pronalazi muževljevu sestru i braću i počne se aklimatizirati i snalaziti u selu i u porodici. Ipak, stvari nisu onakve kakvima se čine. Kao ni Teresa...

 

Uz Hanu Jušić iz Hrvatske na rezidenciji koja traje od 2. ožujka do sredine srpnja sudjeluje još petero mladih redatelja iz Kube (Rodrigo Barriuso), Španjolske (Guillermo García López), Ruande (Samuel Ishimwe), Izraela (Miki Polonski) i Austrije (Bernhard Wenger).

 

Hana Jušić rođena je 1983. godine u Šibeniku. Nakon završene osnovne i srednje škole upisuje studij Engleskog jezika i književnosti i Komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 2007. je diplomirala na tom studiju te je upisala Doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na istom fakultetu. 2006. godine na Akademiji dramske umjetnosti upisala je smjer Filmska i televizijska režija, a 2010. magisterij na istom smjeru. Osim režije bavi se i scenaristikom. Nakon što je snimila nekoliko uspješnih kratkometražnih filmova, snimila je i svoj prvi dugometražni film Ne gledaj mi u pijat 2016. godine za koji je dobila cijeli niz domaćih i inozemnih priznanja.

 

Inače, na istoj je rezidenciji 2017. godine sudjelovala Antoneta Alamat Kusijanović te tada razvijala svoj prvi dugometražni igrani film Murina čija se premijera očekuje ove godine.

 

Izvor: HAVC