Preskočite na glavni sadržaj

Projekt 'Vukovart - luka umjetnosti' prvi put financiran EU fondovima

Na natječaju za sredstva EU fondova 'Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima' prošao je i projekt VukovART 'Vukovar – luka umjetnosti' koji će u 24 mjeseca povući 1,5 milijuna kuna, istaknuo je na konferenciji za novinare u Vukovaru gradonačelnik Ivan Penava.
vrijeme: 24.01.2020.
mjesto: Vukovar
url: https://vukovart.com/

"Projekt VukovART grad je pretvorio u svjetsku destinaciju street arta, 3D i anamorfih slika i murala, a sada iz EU fondova povlačimo novac i za razvoj projekta kojega smo do sada na godišnjoj razini financirali s 500.000 kuna", rekao je Penava naglasivši da je ovime u cijelosti osiguran novac da grad u dvije godine dobije još 10 djela najpoznatijih svjetskih street art umjetnika.
 
Zahvalio je Vukovarskoj razvojnoj agenciji koja je pisala projekt za EU natječaj te poznatom slavonskobrodskom street umjetniku Filipu Mrvelju preko kojega grad Vukovar kontaktira s najpoznatijim svjetskim autorima te vrste umjetnosti. Dodao je da će projektom na 24 mjeseca biti zaposleni jedan djelatnik zadužen za provedbu samog projekta.
 
Grad Vukovar VukovART-om nastoji dobiti nove sadržaje koji bi podignuli kvalitetu života, promovirali umjetnost i kulturu te uključili djecu i mlade u stvaranje novih umjetnički sadržaja i programa.
 
Projekt "Vukovar – luka umjetnosti" pokrenut je 2016. godine i do sada je na gradskim ulicama i vukovarskim fasadama nastalo 18 velikih street art umjetnina autori kojih su najpoznatiji svjetski autori. U sklop projekta od prošle godine pokrenut je i vukovarski polumaraton u kojem utrke povezuje lokacije umjetnina, a cijeli projekt sve više se i turistički prepoznaje, kako u zemlji tako i u svijetu.
 
"Samo prošlogodišnji VukovART preko društvenih mreža pratilo je oko 5 milijuna ljudi iz cijeloga svijeta, a sve više je upita u gradskoj Turističkoj zajednici turista koji traže brošure preko kojih bi ciljano pronašli nastale umjetnine", rekao je pročelnik društvenih djelatnosti Siniša Mitrović te dodao da, primjerice, video zapis o nastanku umjetnine "Suncokret" u središtu grada ima više od milijun pregleda.
 
U sklopu projekta, među ostalim, bit će kroz različite radionice uključeno oko 120 mladih od vrtićke dobi do 25 godina te veći broj odgajatelja, učitelja i profesora. Sam festival trebao bi se održati od 30 svibnja do 15. lipnja 2020. godine.
 
Direktorica Vukovarske razvojne agencije Vedrana Žilić izrazila je zadovoljstvo što je agencija uspjela preko natječaja pridonijeti gradu, dodati mu novu vrijednost te omogućiti proračunske uštede.
Dodala je da je iz Vukovara na ovaj natječaj prijavljeno 11 projekta od kojih je sedam radila sama agencija, a ostale gradske udruge te da su svi prošli i zajednički povukli 15 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.
 
Sam EU natječaj bio je namijenjen gradovima Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Vukovaru, Benkovcu i Petrinji. (Hina)