Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodna konferencija o europskoj kulturnoj raznolikosti u Rijeci

Međunarodna konferencija 'Proslava europske kulturne raznolikosti: lekcije europskih inicijativa o Bijeloj knjizi Vijeća Europe o interkulturalnom dijalogu' otvorena je u četvrtak u Rijeci, a na njoj sudjeluje tridesetak sudionika iz europskih institucija i gradova sadašnjih i budućih nositelja titule Europske prijestolnice kulture.
vrijeme: 23.01.2020.
mjesto: Rijeka
 

Kako je kazala stručna suradnica za europske projekte Grada Rijeke Sonja Lukin, to je prva od pet konferencija u sklopu projekta financiranog iz programa Europa za građane, s ciljem što šireg aktiviranja građana u dijalog s političkim akterima.

 

To se namjerava ostvariti kroz mrežu "Baštinski gradovi kao mjesto interkulturalnog dijaloga protiv diskriminacije migranata i manjina" u kojoj sudjeluje pet gradova partnera – Kaunas, Temišvar, Novi Sad, Plovdiv i Rijeka, koji su sadašnji i budući nositelji titule EPK te još devet partnera iz EU i susjednih zemalja.

 

Jednodnevna konferencija u Rijeci bavi se temama poput proslave kulturne raznolikosti, Bijele knjige europskih inicijativa o interkulturnom dijalogu, migraciji i humanitarnoj krizi, a bit će prilika za razmjenu iskustava iz različitih prijestolnica kulture.

 

Poslijepodne će o pitanjima suzbijanja diskriminacije migranata i manjina govoriti Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i među narodne odnose u Zagrebu te Nikola Petković i Elvio Baccarini s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

 

Specifični cilj projekta je poticanje interkulturnog dijaloga između različitih zajednica i političkih aktera u Europi, sprječavanje diskriminacije i borba protiv stigmatizacije migranata i manjinskih skupina.

 

Uz pet međunarodnih konferencija u Hrvatskoj, Bugarskoj, Latviji, Poljskoj i Litvi organizirat će se isto toliko on-line građanskih rasprava do prosinca 2020. godine. (Hina)