Preskočite na glavni sadržaj

Premijera filma 'Glas' Ognjena Sviličića

Hrvatski redatelj Ognjen Sviličić predstavlja u utorak u kinu Cinestar Zagreb premijerno svoj novi film 'Glas', u kojemu kroz priču o tinejdžeru pokazuje kako se ispod idilične slike krije pasivna agresija koja ne dopušta pojedincu da bude drugačiji.
vrijeme: 21.01.2020.
url: http://maxima-film.hr/
Autor filmova poput "Takva su pravila. "Armin" i "Oprosti za kung fu" ponovno razotkriva mehanizme sustava i života na koje svi pristaju iako su nerijetko represivni, apsurdni i za njih štetni, što je i tema "Glasa" koji 23. siječnja kreće u kino distribuciju.

"Film prikazuje dolazak jednog tinejdžera u katolički dom gdje odbija igrati po pravilima i suprotstavlja se s okolinom koja u početku nema agresivne namjere prema njemu, no kako vrijeme prolazi one postaju sve prisutnije", rekao je uoči premijere Sviličić za Hinu.

Svjetsku premijeru film je imao u listopadu u Busanu (Južna Koreja), na najvećem filmskom azijskom festivalu, a prikazan je još na festivalima u Varšavi i njemačkom Cottbusu.

"Borba pojednica s okolinom prepoznata je kao tema gdje god je film prikazan, no ono što bi u u njemu bilo baš 'naše' je što se odvija na obali, na lijepoj turističkoj, idiličnoj lokaciji ispod koje se krije pasivna agresija", napomenuo je Sviličić.

Mladi likovi, koji se tek formiraju kao osobe, u filmu se suočavaju s teškim odlukama, propituju vjerodostojnost autoriteta promišljajući vlastiti komformizam.

Za glavne uloge redatelj je odabrao mlade glumce koji se nisu oslanjali samo na tekst, imali su intuiciju i duboko u sebi tražili razloge. "Svaki od njih bio je poseban i na poseban je način radio ulogu, bio sam oduševljen", ustvrdio je.

Sviličić kaže kako je, nakon što je pronašao glumce, modificirao scenarij prema njima. "Razgovarao sam s njima o ulogama i svaki put našao rješenje da se ugodno osjećaju u svojoj koži, drugačije ne bi ni išlo", dodao je.

U filmu glume Franko Jakovčević, Belma Salkunić, Karla Brbić te Barbara Vicković, Igor Kovač, Goran Bogdan, Stipe Radoja, Josip Lukić i drugi.

Scenaristi su Marijana Verhoef i Ognjen Sviličić, direktor fotografije Marinko Marinkić, montažerka Nataša Pantić, scenografkinja Ivana Škrabalo.

Snimatelj zvuka je Igor Popovski, dizajneri zvuka Igor Perović i  Ivan Kljajić, kostimografkinja Emilija Ivanovska Atanasovska te slikarica maske Iva Kurobasa.

Film je nastao u koprodukciji Maxima filma, Biberche productions i Skopje film studija, a distributer je 2i Film.

Već je predstavljen u Osijeku i Splitu, potom odlazi u Rijeku, te kasnije i na beogradski FEST. "Dobro je da Hrvatska ima kina koja su u akciji Hrvatskog audiovizualnog centra digitalizirana, postao je dobar običaj da ekipa predstavlja filmove diljem zemlje i nadam se da ćemo time dobiti i neke rezultate", zaključio je Sviličić. (Hina)