Preskočite na glavni sadržaj

'Miyu Križanić ili Slatko lice pobune' u Galeriji Prozori

Razgovor s multimedijalnom umjetnicom Miyu Križanić o transformacijama autoričinih identiteta uz naglašenu rodnu simboliku, koji će se održati u četvrtak, 23. siječnja, u 19 sati, u Galeriji Prozori, vodi Suzana Marjanić.
vrijeme: 23.01.2020. 19 h
mjesto: Zagreb; Galerija Prozori, Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1
url: https://www.facebook.com/Galerija-Prozori-163929313783977/
 

Razgovarat će se o autoričinim radovima, kao npr. o potresnoj umjetničinoj priči-ispovijedi koja je na prvoj domaćoj izložbi o trudnoći "Žena – trudnica – majka: zelene sfere i nekropolitike" (Galerija Vladimir Bužančić, Zagreb 2017., kustosica Anita Zlomislić) vizualizirala subverzivnu matricu majčinstva (instalacija Kabine za presvlačenje, 2017). Jednako tako razgovarat će se i o njezinoj knjizi "Slatko lice pobune" (2013.) u kojoj autorica kroz prezentaciju japanske kulture, među ostalim, izlaže načine na koji uniforma poprima različita značenja (i potencijale) u društvu. Jedan od najpoznatijih simbola japanske kulture jest onaj japanske školarke, odjevene u tradicionalnu školsku uniformu mornarskog stila.

 

Miyu Križanić, dipl. sociologinja pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (diplomirala 2012.), mag. ing tekstilnoga i modnoga dizajna (kostimografija) pri Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu (magistrirala 2017.). Diplomski rad iz sociologije nagradio je Centar za ženske studije 2012. godine, a objavljen je uz potporu Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja u Nakladi Jesenski i Turk pod nazivom "Slatko lice pobune" 2013. godine. Producira neprofitne sadržaje japanske kulture od 2006., suradnica Veleposlanstva Japana u produkciji događanja 2013.-2016. Kao umjetnica je sudjelovala na 12 modnih revija u RH i inozemstvu, izlagala radove na 2 samostalne i 6 grupnih izložbi. Stvara vizije ekstremizirane ženstvenosti, slatkoće, distopijskog svijeta i agresivnosti, eksperimentiranjem u odijevanju kao performativnošću i kostimografijom u svakodnevnici, društvenom i kulturološkom akcijom, feminizmom, konzumerizmom, intermedijem, campom i kraftivizmom, s posebnim fokusom na politike identiteta. Među ostalim autorica je antimodnoga performativnoga projekta myauMANIA.

 

O projektu „Rubne prakse feminizma – primjer: lokalna scena“

 

U niši rubnih feminističkih praksi program Galerije Prozori u izlagačkoj godini 2019/2020. ugostit će sljedećih sedam umjetnica: Milijana Babić, Tajči Čekada, Maja Kovač i Marina Petković Liker (reminiscencija na feminističku scenu ATTACK!-a), Martina Križanić, Xena L. Županić i Vlasta Delimar.


Naime, niz razgovora s navedenim umjetnicama razmotrio bi domaću feminističku scenu i njezinu poziciju margine u odnosu na umjetničke strategije koje su odabrale same umjetnice. I dok se Tajči Čekada i Martina Križanić jednim dijelom svoje prakse utaboruju u antimodnim performansima (Martina Križanić transponirajući u lokalni kontekst i japansku Harajuku subkulturnu scenu), Xena L. Županić djeluje u kontekstu vokoperformansa kao rubnom žanru, tanke crvene linije između glazbe i umjetnosti performansa. Milijana Babić djeluje sa svojim artivističkim praksama na rubu između umjetnosti i aktivizma. Nadalje, Maja Kovač i Marina Petković Liker podsjetit će nas na devedesete i bivšu scenu ATTACK!-a kada su djelovale u feminističkoj trupi Not your bitch! (1996–1998), čije su osnivačice Maja Kovač, Sanja Hrenar i Marina Petković Liker, da bi im se 1997. godine pridružila i Anica Tomić. Razgovore o rubnim feminističkim praksama zaokružile bismo s doajenkom Vlastom Delimar koja negira upisivanje vlastitih radova u kôdove feminizma pa tako i feminističkog performansa, za razliku od druge naše doajenke feminističke umjetnosti – Sanje Iveković koja svojim radovima duboko uranja u feministički politički aktivizam, odnosno u svojoj umjetnosti ostvaruje prožimanje feminističke teorije i političkog aktivizma.

 

Program „Rubne prakse feminizma – primjer: lokalna scena“ osmišljen je kao dio redovnog edukativnog programa Galerije Prozori „U pozadini stvari“ kojim se nastoji otvoriti dijalog o suvremenoj umjetnosti u kontekstu drugih suvremenih društvenih fenomena te napose uključiti u fokus različite rubne društvene i umjetničke prakse i pojave. Ujedno je posveta prerano preminulima umjetnici Ivani Popović i teoretičarki i novinarki Ružici Šimunović. Razgovore vodi Suzana Marjanić.

 

Koncepcija Irena Bekić i Suzana Marjanić.

 

Program Galerije Prozori sufinancira Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.


Facebook event