Preskočite na glavni sadržaj

'TESTFILM#1' i 'Bosonogi car' na festivalu u Rotterdamu

Na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu koji se održava od 22. siječnja do 2. veljače bit će prikazana dva hrvatska filma. Riječ je o kratkometražnom eksperimentalnom filmu 'TESTFILM#1' umjetničkog kolektiva Telcosystems, koji će u Rotterdamu imati svjetsku premijeru, te o dugometražnoj igranoj manjinskoj koprodukciji 'Bosonogi car' koja će se prikazati u natjecateljskom programu.
vrijeme: 22.01.2020.
mjesto: Nizozemska; Rotterdam
url: https://iffr.com/en
 

Eksperimentalni film kolektiva Telcosystems TESTFILM#1 koji je nastao u hrvatsko-nizozemskoj koprodukciji kao rezultat suradnje Bonobostudija (producentica je Vanja Andrijević) i Spatial Media Laboratories premijerno će se prikazati u sklopu programa Bright Future Shorts 49. Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu.

 

U TESTFILMU #1 Telcosystems istražuju postoje li kreativne mogućnosti digitalnog filmskog paketa (DCP), nove infrastrukture kinodvorana koja je zamijenila analognu filmsku projekciju te kakva je budućnost eksperimentalnog filma. Umjetnički kolektiv Telcosystems čine Gideon Kiers, David Kiers i Lucas van der Velden, a u svojoj audiovizualnoj praksi bave se oslobađanjem strojeva od pravila i ograničenja koja im nameću standardizirani softver i hardver.

 

U sklopu natjecateljskog programa 'Voices' prikazuje se hrvatska manjinska koprodukcija Bosonogi car Jessice Woodworth i Petera Brosensa. Film, koji je nastao u belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarskoj koprodukciji, uskoro će se prikazati i na jednom od najvećih skandinavskih festivala, Međunarodnom filmskom festivalu u Göteborgu. Bosonogi car svoju je svjetsku premijeru doživio u rujnu prošle godina na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

 

U sklopu istog programa, u Rotterdamu će svjetsku premijeru imati novi film mađarske redateljice Ágnes Kocsis, Eden, u kojem glavnu ulogu nosi glumica Lana Barić. Film je to o Évi koja živi odsječena od vanjskog svijeta u svom sterilnom plavom stanu jer je alergična na gotovo sve. Jedini kontakt sa svijetom joj je brat Gyuri, koji joj donosi hranu i pravi joj društvo. Sve se mijenja kada u njen život uđe András - psihijatar koji će je na sudu savjetovati o tome je li njeno stanje uzrokovano zagađenjem ili je njezino psihičko stanje toliko krhko da je i ona sama uzrok njenih alergija. Je li bolesna ili je svijet čini bolesnom? Film je nastao u mađarsko-rumunjskoj koprodukciji.

 

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji, osim što svake godine privlači desetke tisuća profesionalaca i posjetitelja, određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. Više o festivalu pronađite na službenoj stranici.

 

Podsjetimo, Puljanka Vanja Kaluđerčić preuzima ulogu direktorice festivala u Rotterdamu od 1. ožujka. Uz izvršnu direktoricu Marjan Van der Haaru, Kaluđerčić će biti na čelu jubilarnog, 50. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, 2021. godine.

 

Izvor: HAVC