Preskočite na glavni sadržaj

Dokumentarac o 'malom zelenom' od 23. siječnja kinima

Film 'Diego Maradona', dokumentarna priča o vjerojatno najkontroverznijem nogometašu svih vremena, kojega su nazivali 'buntovnikom, junakom, prevarantom, Bogom, malim zelenim', 23. siječnja dolazi u hrvatska kina.
vrijeme: 23.01.2020.
mjesto: Zagreb, KIC, Preradovićeva 5
url: http://www.discoveryfilm.hr/

Asif Kapadia, autor dokumentarnih uspješnica o Ayrtonu Senni i Amy Winehouse, uspio je u dva sata filma, kojega je u cijelosti podržao i sam Maradona, sažeti više od pet stotina sati nikad prije viđenih snimaka iz osobne arhive proslavljenog nogometaša

 

Hrvatski distributer Discovery podsjeća da je Maradona 5. srpnja 1984. stigao u Napulj za tada rekordni iznos i "u sljedećih sedam godina otvorio se pakao, najslavniji nogometni genij svih vremena, blagoslovljen na terenu, ali proklet izvan njega, i najdisfunkcionalniji grad u Europi bili su savršeni jedno za drugo."

 

Kako se ističe u najavi filma, karizmatični Argentinac vrlo je brzo odveo Napoli do njihovog prvog naslova prvaka. "Snovi su bili ispunjeni. Ali postojala je i cijena… Diegu je bilo dopušteno da radi sve, dok god je na terenu izvodio čuda, ali kada je magije nestalo on je postao zatočenikom grada", dodaje se.

 

Film "Diego Maradona" ove je godine nominiran za prestižnu britansku nagradu BAFTA u kategoriji najboljeg dokumentarca.

 

Premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, a zanimljivo je što su na njegovu britansku premijeru odbili doći Peter Shilton, legendarni vratar, i nekoliko drugih igrača engleske nogometne reprezentacije iz vremena Maradone, uz ispriku da igraju pikado.

 

Kapadia je film napravio s  istom ekipom s kojom je radio na dokumentarcima "Senna“ i "Amy“ (za koji je osvojio prestižne nagrade Oscar i BAFTA). (Hina)