Preskočite na glavni sadržaj

DORF gostuje u Kulturnom centru Mesnička

Ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova u Zagrebu, zahvaljujući suradnji sa Kulturnim centrom Mesnička, imat će priliku pogledati u prvoj polovici godine DORF filmove, u tjednom ritmu, uz razgovore s gostima. U prvom mjesecu organizirane su 4 projekcije, prva od njih je zakazana za 20. siječnja.
vrijeme: 20.01.2020.
mjesto: Zagreb; Kulturni centar Mesnička, Mesnička 12
url: https://www.facebook.com/KCMesnicka/
 

Filmovi koji su dobili DORF priznanja u proteklih 13 godina, ponajbolji filmovi iz regionalne selekcije ali i najzanimljiviji naslovi iz kultne selekcije Tajna povijest rocka izabrani su za prikazivanje, uz slobodan ulaz. Nakon projekcija organizirani su razgovori o filmovima, a priprema se i popratni OFF DORF program. Početak je od 19 sati.

 

Čast da otvore program imaju 3 kratka filma s vinkovačke scene, kojoj DORF pripada svakim svojim najmanjim djelićem. „Hip hop u Vinkovcima“ nastao je 2014. na filmskoj radionici okviru projekta Film it LouD, pod vodstvom Darija Juričana i Igora Jelinovića. Jedini je filmski dokument vinkovačke hip hop scene. „Satan Panonski“ je jedini film snimljen za života kultnog vinkovačkog punkera, nastao za vrijeme njegovog nastupa u Beogradu 1990.godine, impresivan dokument izvođača u naponu snage. Autoru Miloradu Milinkoviću film je bio diplomski rad. „Di smo mi to?“ prati odlazak sjajne Septice vlakom na koncert u Zagreb, zabavan i duhovit road movie koji će vas zaintrigirati da otkrijete nešto više o tom genijalnom sastavu, koji predvodi Dubravko Mataković.

 

Nakon toga, 27.01. gledamo dobitnika ovogodišnje nagrade za najbolji regionalni film,  sjajnu priču autorice Tine Šimurine „Putnici“ (Manevar, 2018) – uzbudljiv život Margarete Vidmar i Dražena Pavalića (aka Esox Lucius Ido), koji su 80ih su godina bili dio zagrebačke punk scene. Ona je imala 15, a on 21 godinu. Obitelji se opiru njihovoj vezi i ona završava a njihovi životni putevi se razdvajaju. 25 godina poslije ponovo se susreću, njihova ljubav se nastavlja, a Dražen se priključuje radu na njenom umjetničkom projektu Putnici. Tako nastaju skulpture ljudi i životinja u prirodnoj veličini koje gostuju u muzejima, klubovima, privatnim domovima, ulaze u kontakt s ljudima, „žive“, mijenjaju se...U istom terminu gledamo norveški film Roger Sommersetha „Kike Turmix“, koji je 2009. osvojio žiri svojom pričom o kultnom baskijskom punk rockeru, pjevaču i promoteru, Kike Turmixu, koji je sa svojim bendom Pleasure Fuckers svirao i u Hrvatskoj i Sloveniji.

 

U trećem terminu, 02.02. gledamo drugi redateljski uradak sjajnog montažera Vladimira Gojuna „Times of great depression“ (Nukleus film, 2018) – u kojem predstavlja glazbenika Adama Semijalca, poznatijeg kao Bebe na vole. Radi li se o dječaku na kojeg je bačena vječna kletva ili o besposlenom i nenadahnutom umjetniku koji se neuspješno bori s vlastitim demonima? Skrivajući se po zamračenim kutcima zadimljenih klubova, on se ispovjeda objektivu i pritom niže mantrične misli o beskrajnoj tuzi i usamljenosti, te nesigurnostima koje dostojanstveno dijeli sa svijetom.

 

Prvi set zaključujemo 11.02. kada gledamo filmove nastale u DORF radionicama. Prvi film je „Tri boje revolucije“, nastao 2008. pod vodstvom Silvija Mirošničenka – omnibus sa pričama o slikaru iz Vinkovaca Marku Šošiću te sastavima Overflow i Punčke. Drugi film je još jedan omnibus „Crossovers“, nastao suradnjom studenata iz Hrvatske i Srbije na radionici, na istoimenom projektu DORFa i Palić film festivala, 2011. godine u Subotici uz pomoć veterana glazbenog filma Ulija M. Schuppela (redatelja koncerta Nicka Cavea & the Bad Seeds „The Road to God Knows Where“ iz 1990.) i Davida Kleijwegta (dokumentarac „Low - You May Need a Murderer“). U filmu upoznajemo Mick Harveyja, Damo Suzukija, Jaki Liebezeita (sa Burnt Friedmanom) i sastave Jarboli i Bilk.

 

Autor designa je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka.

DORF U KCM 2020

20.01.
„Hip hop u Vinkovcima“, 22'
„Satan Panonski“, 33'
„Di smo mi to“, 35' + gost
27.01.
„Putnici“, 47' + gosti
„Kike Turmix“, 44'
 
02.02.
„Times Of Great Depression“, 62' + gost
 
11.02.
„Tri boje revolucije“, 28'
„Crossovers“, 50' + gost
 
https://filmfestivaldorf.com/hrv/