Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena monografija posvećena Matku Brajši Rašanu

Monografija posvećena poznatom skladatelju, zborovođi iz Pićna, skupljaču hrvatskih narodnih napjeva Istre Matku Brajši Rašanu, najpoznatijem kao autoru istarske himne "Krasna zemlji Istro mila" predstavljena je u srijedu u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli. 
vrijeme: 15.01.2020.
mjesto: Pula

Matko Brajša Rašan (Pićan 1859. - Nova Ves, Zagreb 1934.) pripadao je najznamenitijim Istranima svojeg vremena koji su branili, čuvali i štitili hrvatski nacionalni duh za burnih vremena talijanizacije Istre.

Osim monografije "Matko Brajša Rašan", u povodu 160. godišnjice skladateljeva rođenja večeras je predstavljena i zbirka notnog izdanja "Mažurano moja".

Govoreći o monografiji i zbirci,  autori Mirjana Grakalić, Ivana Paula Gortan-Carlin i Andrej Bader istaknuli su da je riječ o iznimno važnim publikacijama koje predstavljaju doprinos za nove i buduće generacije. Monografija je tiskana u 500 primjeraka, a autori su istaknuli kako je ona nastala sa željom da se na jednom mjestu cjelovitije i sustavnije obradi život i djelo poznatog istarskog skladatelja, te ključne istarske glazbene ličnosti na prijelazu u 20. stoljeće.

U monografiji se ističe skladateljski opus Matka Brajše Rašana, koji je skladao velik broj kompozicija svjetovne i crkvene glazbe a u zadnjem poglavlju popisano je 315 njegovih skladbi, zajedno s podacima kada su nastali te gdje su sada pohranjeni.

Autori su naglasili da je od iznimne važnosti njegov pionirski rad na sakupljanju i melografiranju istarsko-primorskih narodnih napjeva čakavskoga govornog područja. Osim što je skupljao i zapisivao narodne napjeve, Brajša je prvi pristupio harmonijskoj nadgradnji tonske strukture narodnih napjeva koja se ne podudara ni s jednom tradicionalnom ljestvicom - durom, molom ili starim načinima. No, kako je rečeno, još uvijek je nepoznata sudbina dijela popisane Brajšine glazbene ostavštine, a želja autora je da ova monografija posluži kao poticaj i drugim istraživačima da upotpune monografiju.

Matko Brajša Rašan je također i autor filološko-povijesnih i filološko-matematičkih rasprava, pisao je o glazbenicima, propagirao je glazbu, organizirao koncerte, vodio zborove i tamburaški orkestar.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica najavio je da će se monografija podijeliti svim istarskim školama i knjižnicama.

Večerašnje predstavljanje je održano pod pokroviteljstvom Istarske županije te Muzičke akademije u Puli i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile čiji u solisti i Akademski zbor nastupili u glazbenom djelu programa. (Hina)