Preskočite na glavni sadržaj

Konferencija: Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika

Jedan od prioriteta Republike Hrvatske u području kulture zaštita je kulturne baštine od rizika uslijed klimatskih promjena, ljudskog djelovanja i prirodnih nepogoda. Ministarstvo kulture na tu temu priređuje međunarodnu stručnu konferenciju 'Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika', koja će se održati u Dubrovniku, 27. i 28. veljače 2020.
vrijeme: 27.02.2020.
prijava: 24.01.2020
mjesto: Dubrovnik - Lazareti

'Suočeni s promjenama koje imaju sve jači utjecaj na cjelokupni život pojedinaca i društva, pa tako i na kulturnu baštinu uslijed prirodnih katastrofa, kao i opasnosti koje su rezultat ljudskog djelovanja te neminovnih klimatskih promjena, svjesni smo potrebe usmjeravanja napora prema osnaživanju mehanizama upravljanja rizicima u području kulturne baštine, kako materijalne, tako i nematerijalne.

Svijest o ugroženosti kulturne baštine dodatno je potaknuta recentnim stradanjima kulturnih spomenika i mjesta što je dovelo do preispitivanja spremnosti na djelovanje u izvanrednim okolnostima te potrebe jačanja europske suradnje kako bi se smanjili štetni utjecaji, prvenstveno boljom uspostavom planova upravljanja rizicima u sinergiji s planiranim politikama, mjerama zaštite i primjenom dobrih praksi radi što učinkovitije prevencije te pravovremenih i profesionalnih reakcija.

K tome, u upravljanju rizicima u području kulturne baštine neizostavno je suradničko odlučivanje koje čini temelj dobrog upravljanja kulturnom baštinom te ujedno ima izravan utjecaj na kvalitativne principe intervencija na kulturnoj baštini i smanjenje negativnih učinaka, od čega društvo može imati i kulturne i ekonomske koristi.'

Za više informacija i prijavu posjetite:
https://www.min-kulture.hr/