Preskočite na glavni sadržaj

Filmska 2019.: Godinu obilježili uspjesi domaćih filmašica

Godina 2019. prošla je u znaku priznanja hrvatskim filmašicama, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Osim toga, domaći film 'putovao je' na najprestižnije svjetske festivale i osvajao nagrade.
vrijeme: 09.01.2020.
url: https://www.havc.hr/
Godina je počela uspjehom manjinskih koprodukcija Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske i Šavovi srpskog redatelja Miroslava Terzića na jednom od najvažnijih festivala na svijetu, Berlinaleu. Oba filma, koja su nastala u koprodukciji zagrebačkog Spiritus movensa (hrvatska producentica je Zdenka Gold), u glavnom su njemačkom gradu imala svjetsku premijeru, a s festivala su se vratili svaki s po dvije nagrade. Makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuska koprodukcija Bog postoji, njeno ime je Petrunija osvojila je nagradu ekumenskog žirija te Guild Film nagradu koju dodjeljuje žiri sastavljen od članova udruge njemačkih arthouse kina. Šavovi, nastali u srpsko-slovensko-hrvatsko-bosanskoj koprodukciji, proglašeni su najboljim filmom programa Panorama te drugim najboljim filmom po ocjeni publike u istom programu. Na oba filma radio je i niz hrvatskih filmskih djelatnika. Spomenuti naslovi bili su i u izboru od 46 europskih dugometražnih igranih filmova koje je Europska filmska akademija razmatrala za nominaciju za najbolji europski film. Osim toga, film Bog postoji, njeno ime je Petrunija je u studenom osvojio Nagradu LUX, koju dodjeljuje Europski parlament.
 
Producentica Anita Juka u svibnju je izabrana za sudjelovanje na platformi Producers on the Move, koja se odvijala za vrijeme trajanja prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Osim toga, Juka je bila i jedna od samo devet europskih producenata koji su sudjelovali na Asian Project Marketu, u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Busanu gdje je sudjelovala i na marketu za intelektualno pravo u filmskoj industriji (E-IP). Svoju uspješnu godinu, Juka je zaključila novom ulogom - postala je članica izvršnog odbora Europske filmske akademije, a toj funkciji službeno će se posvetiti početkom ove godine.
 
Uspjeh hrvatskih filmašica nastavila je producentica Tamara Babun, koja je u lipnju pozvana da se pridruži Izvršnom odboru Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata (FIAPF - Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films) na mandat od dvije godine. U srpnju je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, zajedno s direktorom fotografije Vanjom Černjulom, pozvana u članstvo Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Redateljica Dana Budisavljević s dokumentarno-igranim filmom Dnevnik Diane Budisavljević trijumfirala je, pak, na domaćem terenu kada je u srpnju na Pulskom filmskom festivalu dobila Zlatnu arenu za režiju, čime je postala tek treća žena ovjenčana tom nagradom i druga redateljica čiji je film osvojio Veliku Zlatnu arenu. Film je ukupno osvojio šest nagrada. Dnevnik Diane Budisavljević je u domaću kinodistribuciju krenuo početkom listopada, a u studenom je nagrađen na filmskom festivalu u njemačkom Cottbusu za najbolji debitantski film.

Više na www.havc.hr!