Preskočite na glavni sadržaj

Razgovor s Jadrankom Vinterhalter u KIC-u

U trećem u nizu tzv. 'javnih' razgovora u okviru programa AICA: Dijalozi Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA), 16. siječnja, u 19 sati, u KIC-u će se predstaviti Jadranka Vinterhalter s bogatim iskustvom rada u, podjednako, etabliranim muzejskim ustanovama (MSU Beograd, MSU Zagreb) i  udrugama u kulturi (suradnja s Galerijom SKC Beograd, SCCA Zagreb – Institut za suvremenu umjetnost). 
vrijeme: 16.01.2020. 19 h
mjesto: Zagreb; Kulturno informativni centar Preradovićeva ul. 5
url: https://hr-hr.facebook.com/hsaica.hr/
U razgovoru koji s njome vode Leonida Kovač, Darko Šimičić te Miona Muštra, bit će riječi o kustoskoj praksi u suvremenoj umjetnosti, metodama rada kustosa, obrazovnom radu na medijaciji suvremene umjetnosti (iskustva MSU Beograd, SCCA Zagreb, MSU Zagreb), dokumentaciji suvremene umjetničke produkcije (iskustva SCCA Zagreb, MSU Zagreb), načinima pripreme muzejske građe za preseljenje i otvaranje postava u novoj muzejskoj zgradi (na primjeru MSU Zagreb, 2000. - 2009.) te primjerima vođenja međunarodnih projekata.

 

Program AICA: DIJALOZI proizašao je iz potrebe temeljitijeg dokumentiranja djelovanja hrvatskih likovnih kritičara i kritičarki starije generacije, te dubokih tragova koji su ostavili svojim tekstovima i kustoskim radom, a koji su u velikoj mjeri oblikovali temelje onog što danas rade nove generacije kritičara, teoretičara i kustosa.  Osim razgovora, iz današnje vizure, o razvoju moderne i suvremene umjetnosti čiji su bili suvremenici, svjedoci, ali i sudionici, kritički će se osvrnuti, iz rakursa svjedoka i protagonista – učinit će to i njihovi sugovornici – na neke bitne trenutke u domaćoj modernoj i suvremenoj umjetnosti.

 

Voditelji-moderatori su članovi HS AICA-e različitih generacija i po jedan kolega ili kolegica mlađe generacije, što omogućava prisutnost više rakursa i više pogleda na teme u razgovoru. Osim što se ovim događanjem ukazuje pažnja doajenima struke i daje se prilika mlađim generacijama da ih upoznaju i razgovaraju s njima, ono je i podloga za dokumentiranje ("living memory" arhiv) i refleksiju o njihovom radu. Svi razgovori bit će snimani i montirani u obliku video intervjua te javno objavljeni nakon samih događanja. Transkripti razgovora će se, u daljnjoj komunikaciji i dopuni u suradnji sa sugovornicima, opremiti za objavljivanje u časopisima za kulturu i na Internetu, a zatim i u samostalnoj publikaciji. Projekt predstavlja jedinstvenu priliku da se prikupe informacije o nekim bitnim temama domaćih likovnih i vizualnih umjetnosti, te same prakse likovne kritike.

 

Organizacija: Silva Kalčić

Snimatelj/fotograf: Bojan Mrđenović

 

AICA: DIJALOZI financirani su sredstvima Ministarstva kulture RH.