Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka Kinoteka u novoj godini počinje s novim programskim konceptom

Zagrebačko kino Kinoteka u novoj godini donosi novi programski koncept, a sezonu je otvorilo u utorak tematskim ciklusom Filmske žurke s klasicima, hitovima i manje poznatim filmovima, nastalima od 30-ih godina 20. stoljeća do danas, u kojima su izlasci, tulumi i zabave važan motiv ili okosnica radnje.
vrijeme: 07.01.2020.
mjesto: Zagreb; Kino Kinoteka, Kordunska 1
url: https://www.facebook.com/KinoKinoteka
'Filmske žurke' prvi su ciklus novog programskog voditelja Kinoteke, filmskog kritičara Marija Kozine, koji je najavio da će se programi, za razliku od dosadašnjeg koncepta koji je bio usmjeren na glumačke i redateljske opuse, uglavnom slagati tematski i uključivat će autorski, stilski i žanrovski različite naslove povezane temom.


Želja mu je, kaže, pružiti dijakronijski presjek određene teme, staviti filmove u dijalog te potaknuti gledatelje da o filmovima koji su im već poznati razmišljaju na nov način ili da, u najboljem slučaju, otkriju nešto čega dosad nisu bili svjesni.


Selekcija uključuje klasične i suvremene naslove, popularne i zahtjevnije, a u svaki program nastojat će uključiti filmove iz hrvatske i regije, suvremene i klasične.


"Ideja je da gledatelje potaknemo da o domaćoj kinematografiji ne razmišljaju isključivo unutar nacionalnih granica, nego da je promišljaju u širem, međunarodnom kontekstu", napomenuo je.


Program odabran za početak godine tematizira različite oblike društvenih okupljanja, od intimnih kućnih druženja preko vjenčanja i maturalnih zabava pa sve do noćnih izlazaka, a dotiče se i klasnih, rodnih i društvenih odnosa, odrastanja, mentaliteta i psihologije pojedinca te smjene generacija, kultura i čitavih milenija.


Prva dva tjedna istražuje kućne zabave (od 7. do 11. siječnja) te klupsku scenu i noćni život (od 14. do 18. siječnja), potom gubitak kontrole (od 21. do 25. siječnja), a zaključit će ga filmovi u kojima zabava predstavlja katalizator ili prostor osobne i društvene transformacije (od 28. siječnja do 1. veljače).


Uključit će velika imena filma, među ostalim, Jeana Renoira (Pravilo igre, 1939), Luisa Buñuela (Anđeo uništenja, 1962) i Michelangela Antonionija (Povećanje, 1966), Mikea Nicholsa, Richarda Burtona i Elizabeth Taylor (Tko se boji Virginije Woolf?, 1966), Petera Sellersa i Blakea Edwardsa (Zabava, 1968), Sissy Spacek, Johna Travoltu i Briana De Palmu (Carrie, 1976), Martina Scorsesea (U sitne sate, 1985), Baza Luhrmanna, Ewana McGregora i Nicole Kidman (Moulin Rouge!, 2001), Larsa von Triera, Kirsten Dunst i Charlotte Gainsbourg (Melankolija, 2011) i Paola Sorrentina (Velika ljepota, 2013).


Od domaćih i regionalnih autora tu su Zvonimir Berković (Rondo, 1966.), Maja Miloš (Klip, 2012.) i Igor Bezinović (Kratki izlet, 2017.), najavljeno je iz Kinoteke.


Osim tematskih programa, Kinoteka ove godine obuhvaća i recentne naslove iz aktualne kino-distribucije, posebne programe i dva programska noviteta namijenjena filmofilima – Kultni petak i Na drugi pogled, kao i subotnje Matineje s dječjim hitovima.


Programska linija Noviteti do kraja siječnja donosi tri aktualne svjetske filmske uspješnice, provokativnu i nagrađivanu južnokorejsku crnu komediju "Parazit", koja je  osvojila Zlatni Globus, horor-fantaziju "Svjetionik" s Robertom Pattisonom i Willemom Dafoeom, te "Tuga i slava", autobiografski film Pedra Almodovara.


'Kultni petak' namijenjen je filmofilima otvorenima egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu te donosi naslove koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu te se mnogi od njih prvi puta nakon dugo vremena prikazuju na velikome platnu.


Primjer za to u siječnju je restaurirani SF film "Liquid Sky" ruskog redatelja Slave Tsukermana, izrastao iz newyorške avangardne new wave scene ranih 1980-ih, koji se opisuje kao "remek-djelo američkog undergrounda te modno-glazbeni trip u specifično stanje uma i stil života."


Program "Na drugi pogled“ posvećen je filmovima koji su u vrijeme svoga nastanka previđeni, zanemareni, loše ocijenjeni ili pogrešno shvaćeni, a koje sada treba ponovno otkriti. Otvara ga redateljska verzija filma "Studio 54" Marka Christophera, kao produžetak tematskog programa o filmskim žurkama i zabavama.


Više informacija o programu i pojedinačnim naslovima nalaze se na web stranicama Kinoteke. (Hina)