Preskočite na glavni sadržaj

Igor Ilić: 'Truth Rocks'

U petak, 27. prosinca, otvara se izložba Igora Ilića 'Truth Rocks' u Galeriji Kranjčar. Izložba je otvorena do 11. siječnja 2020.
vrijeme: 27.12.2019.
mjesto: Zagreb; Galerija Kranjčar, Kaptol 26
url: http://www.kranjcar.hr/


Kustosica Lea Vene o izložbi:

 

Truth Rocks završni je dio ciklusa koji je Igor Ilić započeo projektom Generacija Y i diplomskom izložbom Nova stvarnost. Sva tri navedena projekta progovaraju o ulozi fotografije u vremenu post-istine pozivajući gledatelja da promisli o odnosu istine i fikcije ali i o moći konstrukcije pri stvaranju fotografske slike.

 

Da li se istina odnosi na činjenice i dokaze? Možemo li uopće pristupiti objektivnoj istini ako pretpostavimo da 'prava' istina nije nikada postojala već smo okruženi nizom mogućih istina.

 

U project Truth Rocks Igor Ilić posvećen je sasvim običnom i svakodnevnom predmetu - kamenu. Reprezentacija kamena umnogostručena je raznolikim vizualnim pojavama istog (kao fotografije ali i fizički prisutnog predmeta). Kamenu se pridaje nova aura poželjnog proizvoda čija se pojavnost na fotografija eksplicitno inscenira. Autor svjesno izbjegava upisivanje dodatne naracije i kontekstualizacije predmeta. Dokida se opći okvir koji bi nam približio tumačenje realnog. Takve reprezentacije nadalje počivaju na mnogim mogućim greškama u interpretaciji koje potom rastvaraju ionako nedefinirano polje istine, poluistine, laži, fikcije i vizualne atrakcije.

 

Igor Ilić podsjeća nas da danom vizualnom predlošku ne treba vjerovati već osvijestiti vlastite kulturne i društvene okvire na temelju kojih izvodimo distinkcije između faktografije i fikcije te između istine i laži.

 

O autoru:
 

Igor Ilić rođen je u Zagrebu 1988. godine. Nakon završenog preddiplomskog studija filmskog i tv snimanja upisuje diplomski studij fotografije koji trenutno pohađa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Prvom samostalnom izložbom “Otvoreno” predstavio se 2013. u sklopu ciklusa First shot u Kuli Lotrščak, Galerija Klovićevi dvori i Galeriji Waldinger u Osijeku. Iste godine u Galeriji SC u Zagrebu predstavlja seriju Generacija Y, koja je početkom 2014. izložena i u Galeriji Lang u Samoboru.  Projekt je među finaliste Rovinj Photo Daysa 2014. uvrstio glavni selektor Tod Papageorge te je serija izloženana grupnoj izložbi festivala u Galeriji stare tvornice u Rovinju i Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Projekt je odabran kao dio NEU/NOW  Festivala 2014. predstavljajući Hrvatsku. Sa projektom nominiran je za ESSL ART AWARD CEE 2015 a rad je bio nominiran i za T-HT nagradu.  2016. godine predstavlja svoju novu izložbu pod nazivom "Nova stvarnost" u galeriji Kranjčar, Zagreb i u Maloj galeriji Cankarjevog doma, Ljubljana.Sudjeluje u više grupnih izložbi promovirajući Hrvatsku suvremenu fotografiju. Osim vizualnom umjetnošću bavi se snimanjem i glazbom, živi i radi u Zagrebu.


Kustosica izložbe: Lea Vene

Dizajn: Alma Šavar

Program su financijski podržali Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.