Preskočite na glavni sadržaj

Petar Grimani: 'di je DOMa?'

U subotu, 21. prosinca, u 20,30 sati, na trgu ispred Doma mladih održat će se happening splitskog umjetnika Petra Grimanija pod nazivom 'di je DOMa?'. Okosnicu happeninga čini gradnja umjetnikovog alter ega, pozicije koja ima bitnu ulogu u kreativnom činu ovog autora poznatog po svojim medijskim radovima, intervencijama i performansima.
vrijeme: 21.12.2019. 20,30 h
mjesto: Split; MKC Split, Dom mladih, Ulica slobode 28
url: http://mkcsplit.hr/
 

Happening se sastoji od dva dijela, prvi će se dio odviti najkraćeg dana u godini, 21.12., a drugi 6. siječnja 2020. na istoj lokaciji. Kalendarski prvi dan zime u mnogim kulturama i vjerovanjima simbolički obećava proljeće i ponovno rađanje svjetla, a ovdje je ujedno u funkciji najave umjetnikove izložbe pod nazivom “Dom” koja će se održati iduće, 2020. godine.

 

Dio happeninga bit će i nastup violinista Oresta Shourgota koji će se održati u 21 sat u amfiteatru Doma mladih.

 

Koncept nadolazeće izložbe, čiji je kustos Branko Franceschi, a organizacijski nositelj MKC Split, pretpostavlja da će Grimanijevi radovi obilježiti cjelokupan prostor zgrade te da će sama priprema izložbe predstavljati proces zbližavanja i sjedinjenja umjetnika i prostora, kroz što će se propitati i pojam identiteta kao pripadnosti teritoriju i njegovoj kulturi, odnosno pripadnosti onom konkretnom i materijalnom, kao i onom duhovnom i nematerijalnom iz kojih proizlazi jedinstvenost umjetničkog jezika.

 

Time će se, kako kaže Franceschi, ostvariti i ambicija izražena u samom nazivu institucije - Dom mladih, kao metafora rodnog grada postat će istinskim domom suštine umjetnikovog bića realiziranog u njegovim radovima i ozračju koje će proizlaziti iz njegovog neprekidnog duhovnog prisustva u prostoru.

 

Dio rada/happeninga također je i akcija oglašavanja putem jumbo plakata „di je DOMa?“ na križanju Vukovarske ulice s Velebitskom, a koji će se također moći vidjeti od 21. 12. 2019.