Preskočite na glavni sadržaj

Ante Rašić – Dragi tata, kod mene se nije ništa promijenilo…

Izložba Ante Rašića otvara se u petak, 20. prosinca, u 19 sati, u splitskoj Galeriji Kula. Kustos izložbe je Dalibor Prančević.
vrijeme: 20.12.2019.
mjesto: Split; Galerija Kula, Kralja Tomislava 10
url: http://www.galerija-kula.hr/
 

Ante Rašić: “Dragi tata, kod mene se nije ništa promijenilo….“


Radovi na izložbi obuhvaćaju duži vremenski period autorovog stvaralaštva, od primarnog i analitičkog iz sedamdesetih i osamdesetih godina do danas. Unatoč tome izložba nema pretenzije da bude retrospektivna, već je na neki način zamišljena kao bezvremenska u kojoj vrlo različite stvari, problemi i radovi iz različitih perioda funkcioniraju.


Prikazani i objedinjeni na ovoj izložbi zadobivaju novi kontekst i novo značenje.


Umjetnik težište fokusira na složenost i raznovrsnost umjetnosti kojom svjedoči proteklo i sadašnje vrijeme u kojem živi(mo).


Izložbom se relativizira vrijeme i proteklo umjetničko djelovanje. Zamišljena je kao „rasuti teret“ i zadire u složenu mrežu čovjekovog života u osobnom, općem i društvenom kontekstu, izloženog različitim problemima i isprepletenog na razini promišljanja i emocija, različitih raspoloženja i doživljaja, karakterističnim za prolaznost i stalnost mijena ljudske prirode.


Rašićevo mentalno označavanje radova počiva na stalnome nutarnjem procesu egzistencijalnih propitivanja koja iz nesvjesnih slojeva bića prvotno dopiru u svijest. Bogatstvom imaginacije i konstantnoga, dugotrajnoga cikličkog promatranja taj proces svjedoči o višeznačnome složenome nutarnjem motrištu autora koje nije lako klasificirati. Umnoženi pogledi usmjereni istodobno iz kompleksnoga očišta u više smjerova potom se, povlačeći brojne reminiscencije simbolički i redukcijski tijekom dugotrajnih polivalentnih stanja naposljetku opredmećuju i odražavaju realizacijom izložbe te, pušteni u svijet, žive svoj prostor – vrijeme život. Istraživačkoj e to, analitičko, ali i radoznalo motrište koje ujedno promatra vlastito bivanje i vjerovanje u umjetnost, zrcaljenje, zaraženost, povremenu sumnju, mimikriju i stalnu začuđenost i prožetost njome kao jednim od načina simboličkog tumačenja čovjeka i svijeta, aktualnim upitom u doba kad su naizgled svjetovi umjetnosti posvuda, kamo sve to ide…?

 

Izložba ostaje otvorena do 22. veljače 2020.