Preskočite na glavni sadržaj

II. Izvedbeni kolaž: Kratke forme i predstava 'Crveno kao zeleno'

Umjetnička organizacija Kolaborativna izvedbena platforma-KIP u suradnji s plesnom udrugom 'Tiramola'  organizira drugu izvedbenu večer ove godine, u kojoj će se predstaviti lokalni (splitski) izvedbeni autori i izvođači u području suvremenog plesa i interdisciplinarnog kazališta. Prva večer (20.12.) rezervirana je za četiri kraće solo forme, a vodit će je Kristina Lovrić. Druge večeri (21.12.) plesna udruga Tiramola će reprizno izvesti svoju predstavu 'Crveno kao zeleno'.
vrijeme: 20.12.2019.
mjesto: Split; Amfiteatar Dom Mladih Split
url: https://www.facebook.com/PlesnaudrugaTiramola/

Izvedbeni kolaž se odvija pod programom Platforme Doma mladih -  Platformat 2019.
 
Petak 20.12.2019., 19h
Amfiteatar Doma mladih, Split
 
Marin Tudor
“Došao sam da bih..”
trajanje: 15-20 min.
Marin Tudor doći će u Amfiteatar Doma mladih da bi izveo performans sa stolicom i kaputom. I to je uglavnom to, kaže.
 
Nataša Pavlov
“Protok”
zvuk: Renato Vidaković
trajanje: 15-20min.
“Ono što mi se događa u prirodi želim prenijeti u novi ambijent. Dok plešem s vjetrom, morem, zemljom, mirisima i suncem, jezikom povezane poezije svemira i zemlje… Komunikaciju s velikom zelenoplavom scenografijom prirode, osjećaje i stanja koja učim u prirodi prenosim u zatvorene ambijente, prostore drugačije od onog gdje nastaje izvor toka i percepcije, koju pomoću improvizacije pokreta prenosim publici kao doživljaj, odjek, presjek i refleksiju. Protok su transformacije neprestanog gibanja koje nikad ne staje.” N.P.
 
Velimir Foretić
“Spajanje”
trajanje: 15 min
Tri sola o identitetu/identitetima spajaju se u plesnu monodramu kojom Velimir progovara o ljubavi kao pokretaču i sukusu bivanja.
 
Sunčica Bandić
“Početak”
trajanje: 20 min
“Solo” je početak beskonačnog istraživanja jednog plesnog karaktera. Bavi se pitanjima plesačkog identiteta: Koliko je ples odvojiv od vlastite osobnosti? Koja je razlika, i postoji li, između plesnog i vlastitog karaktera?
Solo “Početak” prikazuje tjelesnu iskrenost. Nije reprezentacija već prezentacija kretanja svojstvena jednom tijelu. Ne želi vas zadiviti,  ni očarati, ni ostaviti bez daha; želi vas upoznati.
 
Subota 21.12.2019.
Amfiteatar Doma mladih, Split
 
Plesna udruga Tiramola
“Crveno kao zeleno”
trajanje: 35 min
Suvremena plesna predstava „Crveno kao zeleno“ teži eksperimentu u izvedbi i propitivanju isprepletenosti subjektivne slike svijeta ili sintetičkog okruženja u našim mislima i kolektivne svijesti, svijeta ideja kojim objašnjavamo postojanje pojmova, univerzalija, simbola i znakova te na koji način im pripisujemo značenja. Uzevši za polazište diferenciranu percepciju, tako pojam crveno može imati nebrojena značenja, asocijacije i konstrukcije, crveno kao krv, crveno kao potres, bordo crveno, enovrc, crveno kao broj jedan ili crveno kao slovo A (sinestezija, ideastezija, autistični savant), a može biti i crveno kao zeleno pitamo li daltoniste koji ne raspoznaju crvenu boju (pronotopi). Crvena i zelena boja provlače se kroz cijelu predstavu kao manje očit konstrukt koreografije; ali jasan impuls i sukreator scene. Plesači iscrtavaju plesni prostor, a tijela koja kreiraju koreografiju, odnosno koreografija koja kreira tjelesni pokret i dramaturgiju predstave konstruira se i gradi od kretanja, pokreta i gesti na tragu razvojnih faza djeteta. Koreografijom se naglasak stavlja na posredničku funkciju tijela i izvlači se potencijal osnovnih tjelesnih funkcija. Plesači koriste sva osjetila u kreiranju različitih tjelesnih senzacija i pridavanju značenja.
 
Autorice i koreografkinje: Nikolina Dolfić i Lucija Zalović
Plesači: Daria Batinić,  Ivana Dadić, Nikolina Dolfić, Sandra Duilo, Vanja Gršković, Mirjana Kamber, Margarita Vuko, Lucija Zalović
Umjetnička savjetnica: Iva Burčul
Oblikovanje zvuka: Tonči Bakotin
Glazba: Ruzina Frankulin
Oblikovanje svjetla i tehničar: Siniša Jakovčević
Kostimografkinja: Ana Marin
Scenografija i rekviziti: Ivan Mateljan i Branko Mateljan
Šminka: Dragana Fadić
Fotografija, video i trailer: Toni Wagner
Dizajn plakata i programskih knjižica: Goran Čače
Tisak: Grafički studio „Gost“
Produkcija: Plesna udruga „Tiramola“
Premijera: 30.6.2019., Amfiteatar Doma mladih, Split
Pokrovitelji: Ministarstvo kulture RH i Grad Split

ULAZ uz donacije.

Facebook event