Preskočite na glavni sadržaj

Koncert tradicijskih božićnih napjeva

Muzička akademija poziva na poseban koncert tradicijskih božićnih napjeva - 'Ki kolendi darova, Bog mu svaku sriću da!', ansambla Harmonija disonance. Koncert će se održati u srijedu, 18. prosinca 2019., u 19.30, u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa, MA u Zagrebu.
vrijeme: 18.12.2019.
mjesto: Zagreb, Muzička akademija, KD Blagoje Bersa
url: http://www.muza.unizg.hr/

Posebnost ovoga koncerta leži u tome što zaobilazi očekivani ustaljeni božićni zvukolik te donosi heterogenost različitih vrsta napjeva i pjevanja regija diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Priča o Božiću bit će opjevana kroz 24 pjesme – po jedna za svaki prozor adventskog kalendara. Svaki od tih prozora nudi pogled u jedinstvene krajeve, različite po svojim glazbeno-stilskim obilježjima i jezičnim idiomima.

Tradicijske božićne napjeve izvest će ansambl Harmonija disonance koji se ovim koncertom u sklopu ciklusa Vivat academia vraća na mjesto i u vrijeme iz kojega je potekao. Prije točno tri godine tadašnje su studentice, članice radionice tradicijskih pjevanja etnomuzikologa Mojce Piškor i Joška Ćalete, božićnim koncertom ostvarile prvi nastup. Nisu ni slutile da će se naknadno formirati u ansambl koji će iza sebe imati više hvaljenih cjelovečernjih koncerata, nastupe na renomiranim hrvatskim koncertnim podijima, nosače zvuka i, prvenstveno, brojne plodonosne susrete s vrsnim poznavateljima tradicijskih pjevanja.

Obogaćene raznolikim nastupima i suradnjama vraćaju se među dragu publiku birajući i ovoga puta izvrsne goste. Pučki pivači KBF-a osnovani su 2018. godine pri Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a od osnutka ih vodi Joško Ćaleta. Ansambl tradicijske glazbe MUZA proizašao je iz istoimenog kolegija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a u fokusu mu je upoznavanje specifičnih repertoara, stilova i načina izvođenja tradicijske glazbe s područja Hrvatske i šire.

https://www.facebook.com/events/2298669073778415/