Preskočite na glavni sadržaj

Posljednji ovogodišnji Kino Cirkus

Posljednji ovogodišnji Kino Cirkus, 16. prosinca, s početkom u 20 sati, u kinoteci Zlatna vrata, donosi nam brazilski dokumentarni film 'Gira and the Circus of Life', dio inovativne petodijelne dokumentarne serije 'Reimagine Rio' poznate brazilske filmašice Katie Lund ('Božji grad') i debitantice Lili Fialho. Ulaz na Kino Cirkus je besplatan!
vrijeme: 16.12.2019. 20 h
mjesto: Split; Kinoteka Zlatna vrata, Dioklecijanova ulica 7
url: https://www.facebook.com/ROOM100SOBA100/
"Gira and the Circus of Life" donosi priču o cirkusu "Circo Crescer e Viver" (Growing and Living Circus) smještenom u centru Rio de Janeira, na napuštenom parkingu koji je prije bio mjesto okupljanja prostitutki i narkomana, a danas je mjesto koje mijenja zajednicu. Cirkus su pokrenuli dugogodišnji prijatelji Vinicius i Junior s idejom stvaranja utočišta za djecu i mlade iz favela koji se žele kreativno ostvariti i osigurati bolji život sebi i svojim obiteljima. Cirkus nudi cirkusku školu za djecu i mlade od 7 do 17 godina, formalno cirkusko obrazovanje za starije kao i različite prilike za izvedbe.

 

Film prati priče nekoliko članova cirkusa: Tayana, koja je podrijetlom iz favele Santa Marta i kroz cirkus je došla do staža u PROFACu (circus Program for Circus Artist Training); Alessandro i Francisco, tinejdžeri koji su cijelo djetinjstvo proveli u cirkusu i danas su odlični akrobati; Djeferson koji je zbog svojeg netipičnog cirkuskog tijela nekoliko puta odbijen od strane Nacionalne cirkuske škole u Rio de Janeiru, ali je svoj dom pronašao u Circo Crescer e Viver, ...


Kino Cirkus edukativni je filmski program splitskog suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 uz koji publika može proširiti svoja znanja o slojevitosti cirkuske umjetnosti, njenom značaju, povijesti i razvoju.


Kino Cirkus realizira se uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Rad ROOM 100 podržan je od strane Zaklade Kultura nova.