Preskočite na glavni sadržaj

Filmski Šamanizam

Program obilježavanja desete godišnjice smrti Vedrana Šamanovića, najdugovječnijeg predsjednika Kinokluba Zagreb održat će se u subotu, 14. prosinca, u 19 sati.
vrijeme: 14.12.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Kinoklub Zagreb, Tru žrtava fašizma 14
url: http://kkz.hr/

Program se sastoji od projekcije filmova Vedrana Šamanovića i razgovora s gostima koji će voditi Vedran Šuvar. Gosti su prijatelji i suradnici Vedrana Šamanovića i članovi KKZ-a iz 90-ih.

Vedran Šamanović je bio najdugovječniji predsjednik Kinokluba Zagreb i kao takav utjecao je na mnoge generacije filmskih autora koji su prolazili kroz klub u njegovom vremenu. Kao osoba, ostavio je duboki utisak na sve nas koji smo ga poznavali. Zbog toga je Kinoklub Zagreb odlučio organizirati ovo okupljanje na desetogodišnjicu njegove prerane smrti kako bismo se prisjetili tog osebujnog i za Kinoklub Zagreb vrlo važnog čovjeka.

Rodio se 1968. u Splitu, a u Zagrebu je diplomirao na Odsjeku filmskog i televizijskog snimanja Akademije dramske umjetnosti. Od 1989. radi kao snimatelj, redatelj, fotograf i direktor fotografije. Od 1991. je član, a od 1998. i predsjednik Kinokluba Zagreb. Osnivač je i idejni začetnik One Take Film Festivala u Zagrebu, festivala filmova snimljenih u jednom kadru, te njegov direktor od 2003. do 2009. Kao fotograf sudjelovao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama, a bavio se dokumentarnom fotografijom.

Filmskim stvaralaštvom bavi se kontinuirano od studija. Uz autorske eksperimentalne, igrane i dokumentarne filmove u kojima je redatelj, scenarist i direktor fotografije, snimio je i brojne dugometražne igrane filmove, mnoštvo kratkih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova u kojima je direktor fotografije, te više od stotinu glazbenih videospotova u kojima je redatelj i direktor fotografije. Za svoje filmsko stvaralaštvo višestruko je nagrađivan.

Godine 2010. na inicijativu cehovskih udruga filmskih djelatnika, redatelja, snimatelja i kritičara te Hrvatskog filmskog saveza utemeljena je profesijska nagrada „Vedran  Šamanović“. Nagrada se dodjeljuje na Pulskom filmskom festivalu filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskome filmu.
 
Filmski program:
 
Dani preživjelog ratnika, Vedran Šamanović, eksperimentalni, 1 min, 1996.
Vremena za kavu, Vedran Šamanović, eksperimentalni, 1 min, 1996.
18-11, Vedran Šamanović, eksperimentalni, 1 min, 1996.
U danima godine, Vedran Šamanović, eksperimentalni, 1 min, 1996.
Meeting Alice, Vedran Šamanović, dokumentarni, 9 min, 1999.
So!Mazgoon – Tramuntona, Vedran Šamanović, spot, 4 min, 1999.
The Bambi Molesters – Ice and pinewood treees, Vedran Šamanović, spot, 3min, 2001.
Yammat – Putujem, Vedran Šamanović, spot, 4 min, 2004.
Grad, gradovi, Vedran Šamanović, eksperimentalni, 15 min, 2005.
Pustara, Ivan Faktor, eksperimentalni, 26 min, 2010.
Terasa, Sanja Šamanović, Vedran Šamanović, 16 min, 2011.
 
 
Organizatori i(li) domaćini: Sanja Šamanović i Vedran Šuvar.