Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'Bilježnica Robija K.' Viktora Ivančića

U nedjelju, 22. prosinca, u Satiričkom kazalištu Kerempuh održat će se premijera predstave 'Bilježnica Robija K.', prema kultnoj satiričkoj kolumni Viktora Ivančića, uglednog pisca i novinara te jednog od suosnivača političko-satiričkog časopisa 'Feral Tribune'. U sklopu Kerempuhove inicijative angažmana i afirmacije mlađe generacije redatelja, predstavu režira mlada redateljica Marina Pejnović.
vrijeme: 22.12.2019.
mjesto: Zagreb; Gradsko satiričko kazalište Kerempuh, Ilica 31
url: http://www.kazalistekerempuh.hr
Pretpremijere: 20. i 21. prosinca 2019.

 

Kultna satirička kolumna “Bilježnica Robija K.” uglednog pisca i novinara Viktora Ivančića, jednog od suosnivača političko-satiričkog časopisa “Feral Tribune”, drsko i beskopromisno udara po najosjetljivijim mjestima hrvatske stvarnosti već trideset i pet godina - i to iz vizure vječnog učenika trećega razreda, lucidnog i hinjeno naivnog Robija K. Ova subverzivna feljtonistička forma doživjet će svoju scensku inscenaciju, u režiji mlade redateljice Marine Pejnović, upravo u Satiričkom kazalištu Kerempuh kao jedinom žanrovski (satirički) profiliranom teatru na našim prostorima.

 

Prilagodba feljtona kazališnom mediju rastvorila je jedan ludistički mozaik pomaknutog i grotesknog univerzuma s nestabilnim, a ipak prepoznatljivim karakterima, razbarušenim dijalektalnim i lokalnim govorom, kao i mnogobrojnim aktualnim društveno-političkim temama koje postaju gorko smiješne kada ih se pretvori u situacije na samom rubu apsurda.

 

Predstava “Bilježnica Robija K.” kazališna je igra koja nikad do kraja ne zakoračuje u kazališnu iluziju, ne dopuštajući gledateljima da zaborave na stvarnost koja ih maljem udara po glavi - od nacionalizma i nacionalističke mitomanije, domoljubnog odgoja u ozračju vala iseljavanja iz Hrvatske, upitnih državotvornih i katoličkih svetinja, potlačenih i tlačitelja, “naših” i “njihovih” pa sve do taloga prošlosti, ratova i različitih -izama. Robi K., kao promatrač, svjedok burnih vremena i neizbježni mali zafrkant, otvara nam vrata u duhovit i okrutan svijet koji je njegov koliko je i naš.

 

U predstavi igraju Josip Brakus (Robi K.), Željko Königsknecht (Dida), Linda Begonja (Mama, Smilja), Filip Detelić (Tata), Ana Maras Harmander i Matija Šakoronja.

 

Uz redateljicu i autoricu adaptacije Marinu Pejnović, angažiranu u sklopu sklopu Kerempuhove inicijative afirmacije mlađe generacije redatelja, autorski tim čine dramaturginja Dina Vukelić, kostimografkinja Petra Dančević, scenografkinja Liberta Mišan, skladatelj Josip Maršić, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec te suradnik za scenski pokret Pravdan Devlahović.