Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Zagrebački solisti' u Muzeju grada Zagreba

Retrospektivna izložba o Zagrebačkim solistima predstavit će se u Muzeju grada Zagreba, od 19. prosinca 2019. do 8. ožujka 2020.
vrijeme: 19.12.2019.
mjesto: Muzej grada Zagreba, Opatička 20
url: http://www.mgz.hr

Dvije zagrebačke institucije u kulturi - Zagrebački solisti i Muzej grada Zagreba - zajedničkim angažmanom ostvarile su retrospektivnu izložbu o ovom svjetski priznatom ansamblu klasične glazbe.

Ansambl Zagrebački solisti osnovan je 1953., a prvi koncert održao je siječnju 1954. u organizaciji Radiotelevizije Zagreb, pod umjetničkim vodstvom glasovitog violončelista Antonija Janigra. Izložba u Muzeju grada Zagreba kruna je obilježavanja značajnog jubileja, 65. godišnjice kontinuiranog rada ansambla.

Muzej grada Zagreba jedna je od rijetkih kulturnih institucija u Hrvatskoj koja se sustavno bavi izložbenim projektima vezanim uz izvedbene umjetnike i umjetnost. Okvir za to su svakako i zbirke unutar Muzeja: Kazališna zbirka i Zbirka zagrebačkih glazbenih legendi. Izložbom o Zagrebačkim solistima Muzej grada Zagreba nastavlja niz studijskih izložbi o hrvatskim glazbenicima nastojeći ovaj put posjetiteljima ukazati na opstojnost i značaj znamenitog  ansambla komorne glazbe. Izložba je zamišljena kao svojevrsni glazbeno-edukativni vremeplov, pri čemu brojne fotografije nastupa Solista, plakati, nagrade, nosači zvuka i reprodukcije izvedbi s najvažnijih koncerata stvaraju dojam „festivala glazbe“. Interaktivni i multimedijalni sadržaji na izložbi pomažu posjetiteljima razumjeti moć stvaranja i vještinu reproduciranja glazbe na instrumentima po kojima su Zagrebački solisti prepoznatljivi.

Autorica izložbe: Marina Perica Krapljanov, viša kustosica

www.mgz.hr