Preskočite na glavni sadržaj

Ikonografija grada II. (1950. – 2000.+) / Vizije grada

Moderna galerija u Zagrebu, od 17. prosinca 2019. do 23. veljače 2020., predstavlja multimedijalnu i interdisciplinarnu izložbu - Ikonografija grada II. (1950. – 2000+) / Vizije grada, u autorskoj koncepciji Željka Marciuša i stručnih suradnika. 
vrijeme: 17.12.2019.
mjesto: Zagreb, Moderna galerija

Ova atraktivna multimedijalna i  interdisciplinarna izložba u autorskoj koncepciji Željka Marciuša muzejskog savjetnika Moderne galerije i stručnih suradnika – Frane Dulibića, Saše Pavkovića, Vanje Babića, Milivoja Zenića i Feđe Gavrilovića – nastavak je likovne uspješnice iz 2010., Ikonografija grada u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća koju je razgledalo 30.000 posjetitelja, a Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo izložbom godine.

Uz više od 500 radova (slika, crteža, stripova, plakata, grafika, karikatura, objekata, instalacija, umjetničke fotografije, video-arta, igranog i animiranog filma…), izložba će kroz petnaest tematsko – oblikovnih cjelina kod publike osvijestiti motiv Grada u vizualnim umjetnostima i komunikacijama, ali i ukazati na njegovu važnost kao motiva, poetskoga generatora, sociološke i kulturno-povijesne odrednice, prostora te mjesta unutar kojega i umjetnici sami žive i djeluju. Grad se na ovoj izložbi promišlja kao velegrad i / ili grad s elementima velegrada u kojem se povijesno osjeća ideja modernosti i suvremenosti od New Yorka do Zagreba…; odnosno bilo kojeg grada u zemlji ili svijetu koji su naši umjetnici interpretirali. U postavu koji su osmislili Ante Rašić, Marko Rašić i Vedrana Vrabec, uz bogat pedagoško-edukativni program koji uključuje tematske radionice za djecu i odrasle, stručna i ciljana vodstva, održat će se i filmske projekcije. Ova gradska priča koja će se u Modernoj galeriji moći razgledati do 23. veljače 2020. zasigurno će ostati u pamćenju mnogih, a kroz bogato ilustriran katalog sačuvana i za buduće generacije.

https://www.moderna-galerija.hr