Preskočite na glavni sadržaj

Lucia Leman: 'Republika MU, Kronika jednog preživljavanja'

Hrvatski P.E.N. centar najavljuje predstavljanje knjige Lucije Leman 'Republika MU, Kronika jednog preživljavanja', u četvrtak, 12. prosinca, u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
vrijeme: 12.12.2019. 18 h
mjesto: Zagreb; Knjižnica i čitaonica B. Ogrizovića, Preradovićeva 5
url: http://www.pen.hr/
Uz autoricu, o knjizi govore Nadežda Čačinovič i Sibila Petlevski.

 

Na nekim mjestima satiričan roman "Republika Mu : Kronika jednog preživljavanja" postaje mračna i pripovjedački izazovna vizija patologije modernog čovjeka i današnjeg svijeta nasilja, okrutnosti i polagana propadanja, ponekad je on duhovit i smiješan, a često se čini kako glavna junakinja Marija Magdalena del Sol, književnica i manekenka iz imaginarne latinoameričke države Mu svoju želju za oblikovanjem boljega svijeta vodi kao nemoguću misiju koja se ne da dovršiti jer je za nju, kao i za samu autoricu Luciju Leman, literarni svijet zamršen, kaotičan i beskrajan kao i stvarni svijet, on je samo refleks temeljnih pitanja o nasilju i političnosti, stvaranju i trošenju, strasti i smrti.

 

Lucia Leman ne izmišlja samo životopise, nego i kronotope, nadrealne i nepostojeće države, gradeći jedan razgranati fikcionalni književni život što buja u podzemnoj kulturi. Njezina je imaginacija neiscrpna, a literarna izvedba ostavlja dojam lakoće izmišljanja i pripovijedanja priča. (Mvinfo.hr)