Preskočite na glavni sadržaj

Muzej betinske drvene brodogradnje predstavio Vodič kroz stalni postav

Četiri godine od otvaranja, Muzej betinske drvene brodogradnje tiskao je Vodič kroz stalni postav koji je predstavljen u utorak navečer u Prezentacijskom centru u Betini. Vodič na 148 stranica donosi povijesni pregled betinske brodogradnje od 18. stoljeća do danas.
vrijeme: 10.12.2019.
url: https://mbdb.hr/

Na predstavljanju ravnateljica Muzeja i urednica vodiča Kate Šikić Čubrić, rekla je kako publikacija koju su tiskali ovoga ljeta, obogaćena arhivskim i aktualnim fotografijama, omogućuje uvid u proces realizacije stalnog postava, od prvih ideja o ustanovi koja će baštiniti znanja o betinskoj brodogradnji još 70-ih godina prošloga stoljeća, preko osnutka Udruge "Betinska gajeta 1740." i osnutka Muzeja betinske drvene brodogradnje pa do današnjih dana.

"Vodič kroz stalni postav čitatelja vodi na putovanje muzejom i omogućuje uvid u jednu širu sliku o kontekstu betinske brodogradnje i nastajanja muzeja te načinu na koji djeluje u lokalnoj zajednici. Čitajući vodič, može se iščitati i primijetiti uključenost velikog broja pojedinaca koji su sudjelovali u stvaranju muzeja i učinili ga muzejom zajednice, " rekla je Šikić Čubrić.

Dodala je da se vodič  može čitati i neovisno o posjetu Muzeju jer pruža više informacija o brodogradnji i tradicijskim drvenim brodovima te je kao takav zanimljiv i brojnim zaljubljenicima u pomorsku baštinu, drvene brodove i plovidbu, školskoj i visokoškolskoj zajednici, gostima i prijateljima muzeja, Betine i otoka Murtera.

Govoreći o vrijednosti cijelog projekta i značaju vodiča kao publikacije, Jadran Kale, voditelj autorskog tima muzeološke koncepcije Muzeja betinske drvene brodogradnje, rekao je kako je u životu svakog muzeja temeljni dokument inventar, a temeljno je znanje i vodič kroz stalni postav.

"Ustanova koja nema ovakvu publikaciju pati jer vodič je prvo pomagalo pri posjetu muzeju. U Betini je bitno da osim unutarnjeg dijela muzeja on živi i izvan zidova, a tu su glavne atrakcije ljudi i njihovi brodovi, oni pričaju priču. Na takav je način kroz ovu knjigu uvezano cijelo mjesto i to je najveći značaj ovog izdanja, poručio je Kale.

Dio vodiča prikazuje tajne brodograditeljske struke i umijeća, na jednome mjestu nalaze se informacije o betinskoj drvenoj brodogradnji. Tekstovi su pisani tako da približe postav posjetitelju, ali i na edukativan način upute čitatelja u vrijeme dolaska brodograditelja na otok Murter, razvoj brodogradnje kroz stoljeća i drvenu brodogradnju u aktualnom vremenu.

Vodič je dvojezični, dostupan  i stranim posjetiteljima i zaljubljenicima u drvenu brodogradnju, a grafički ga je uredio Lovro Vudrag.

Muzej betinske drvene brodogradnje otvoren je u kolovozu 2015. i dosad je osvojio dva velika europska priznanja: 2018. nagradu Silletto Prize za najbolji Europski muzej godine, koju dodjeljuje panel sudaca Europskog muzejskog foruma najboljem europskom muzeju u kategoriji rada s lokalnom zajednicom, a prije mjesec dana nagradu europske baštine Europa Nostra u kategoriji Edukacija, učenje i podizanje svijesti. (Hina)