Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje u Osijeku: 'Bauhaus 1919. - 2019.'

Gradske galerije Osijek pozivaju na predavanje profesora Zvonka Makovića 'BAUHAUS 1919. - 2019.'. Predavanje će se održati u petak, 13. prosinca 2019., u 11 sati, na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek. Ulaz je slobodan.
vrijeme: 13.12.2019.
mjesto: Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek, Vladimira Preloga 3
url: https://www.facebook.com/gradskegalerije.osijek/

BAUHAUS: 1919. – 2019.

Bauhaus je jedan od najkompleksnijih umjetničkih i kulturnih projekata 20. stoljeća. Njegovu pojavu 1919. u Njemačkoj treba nužno gledati u kontekstu vremena: poslijeratne obnove ratom uništene zemlje, ali uništene ne samo u materijalnome, nego i u duhovnome smislu riječi. Upravo je stoga temeljno načelo Bauhausa i bilo da se materijalna obnova ne može razvijati ukoliko se istodobno ne čini obnova na duhovnome planu. Osnivač ove škole, a najbolje je Bauhaus tako imenovati, bio je arhitekt Walter Gropius koji je u Weimaru skupio niz istaknutih umjetnika i arhitekata koji su na potpuno nov način krenuli u podučavanja polaznika. Afirmira se demokratski vid edukacije i timski rad, a profesori se ponašaju kao majstori koji podučavaju svoje kalfe i šegrte. Cilj je bio povezivanje svih umjetnosti s arhitekturom, a težnja stvoriti svijet zasnovan na humanističkim i demokratskim načelima. Polazi se od oblikovanja svakodnevnih predmeta visokih estetskih i funkcionalnih vrijednosti, jer se i u tome vidi preobrazba svijeta. Nakon Weimara Bauhaus seli u Dessau i tu traje do 1933. godine, točnije dolaska Hitlera na vlast. Tijekom tih godina više je velikih umjetnika radilo na školi, od Groipiusa i Mies van der Rohea, Hannesa Meyera, Vasilija Kandinskog, Laszla Móhol – Nágya, Paula Klea do Pieta Mondriana i brojnih drugih.
Iako je Bauhaus ukinut u Njemačkoj dolaskom nacista, utjecaji se šire svijetom, jer i protagonisti ove škole emigriraju noseći sa sobom ideje koje su formulirali u kratkome periodu djelovanja ove velike škole.
– Zvonko Maković