Preskočite na glavni sadržaj

'Mnemosyne : : Jasenovac na filmu' u Beogradu

U četvrtak, 12. prosinca, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju održat će se program 'Mnemosyne : : Jasenovac na filmu' autorica Ane Kršinić-Lozica i Sonje Leboš.
vrijeme: 12.12.2019.
mjesto: Srbija; Beograd
url: http://uiii.hr/pages/mnemosyne
'Mnemosyne : : Jasenovac' na filmu interdisciplinarni je diskurzivni program koji dotiče kompleksna pitanja vezana za reprezentacije logora smrti u filmskom mediju. Na koji način se prošlost jasenovačkog logora i 2. svjetskog rata uokviruje u filmskom vremenu? Kakvi se značenjski odnosi uspostavljaju između prošlosti i sadašnjosti odnosno kakvi su režimi historičnosti u filmovima o jasenovačkom logoru? Kakav je društveni prostor filmskog prezenta? Iz koje pozicije se tumači prošlost? Koji su performativni aspekti filma? Kako danas govorimo o Jasenovcu?

 

Autorice programa Ana Kršinić-Lozica i Sonja Leboš dati će u okviru mikro-radioničkog formata uvod u dva filma Bogdana Žižića, nastala u vremenskom razmaku od gotovo pola stoljeća - prvi film Jasenovac nastao je 1966. godine, dok je drugi, Jasenovački memento, završen 2015. godine.

 

Nakon filmske projekcije, uz razgovor s ekipom filma Zaveštanje redateljskog tandema Ivana i Monje Jović te Milovanom Pissarijem iz Centra za primenjenu povijest, pokušati će se otvoriti neke mogućnosti odgovora na gore postavljena pitanja.

 

Više o programu pročitajte ovdje.

 

Izvor: HAVC