Preskočite na glavni sadržaj

Tribina Kajkavskoga spravišča: 'Međujezična razlaganja'

Kajkavsko spravišče, društvo za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti, najavljuje Kajkavsku tribinu i predstavljanje knjige 'Međujezična razlaganja' Zvonka Kovača, u utorak, 10. prosinca, u 12 sati, u prostorijama Društva (Ilica 34, Zagreb).
vrijeme: 10.12.2019. 12 h
mjesto: Zagreb; Ilica 34
url: https://hr-hr.facebook.com/pages/category/Magazine/Časopis-Kaj-1429997740604294/

S autorom prof. dr. sc. Zvonkom Kovačom, ujedno i antologijskim (kajkavskim) pjesnikom, razgovarat će dr. sc. Boris Beck, književnik i znanstvenik, voditelj Tribine i dopredsjednik Kajkavskoga spravišča.
 
Zvonko Kovač je gimnaziju završio u Čakovcu, a diplomirao, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osim u svojstvu nastavnika u svim zvanjima, na matičnom je fakultetu djelovao kao voditelj južnoslavističkih katedri, suosnivatelj studija južne slavistike te kao pročelnik Odsjeka za slavenske jezike i književnosti i pročelnik Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti; sada je predstojnik Katedre za poredbenu povijest južnoslavenskih jezika i književnosti i član Katedre za slovenski jezik i književnost. Bio je na istraživačkim stipendijama A. von Humboldt, Basileus i dr. Na novom studiju južne slavistike, kao i na zagrebačkom doktorskom studiju, uz predavanja iz poredbeno-južnoslavističke problematike i interkulturne povijesti književnosti, redovito održava nastavu iz novije slovenske te suvremene bosanske i južnoslavenske međukulturne književnosti. Bio je ili aktivan je mentor za 5 završena znanstvena magisterija, 13 završenih doktorata (jednom inozemnom kao komentor) i 3 doktorata u izradi te za više desetaka diplomskih radova. Povremeno je predavao i na drugim sveučilištima u zemlji i inozemstvu (najviše na lektoratu u Göttingenu te na Rijeci), a u posljednje doba surađuje sa slavističkim središtima u Ljubljani, Mariboru, Novom Sadu, Hamburgu, Halleu, Jeni, Baselu, Kopru, i dr. U svojim istraživanjima, osim pojedinačnim piscima iz južnoslavenskih književnosti, posebno se bavio pitanjima interpretacije književnosti i esejistike, metodologijom  povijesti književnosti, međuknjiževnom kritikom i sl. Bio je voditelj više znanstvenih projekata, a sudjelovao je na preko stotinu međunarodnih i domaćih simpozija. Uredničke poslove obavljao je ili obavlja suuređivanjem zbornika znanstvenih radova Poezija Tomaža Šalamuna, Jezik književnosti, znanosti i medija, Prvi hrvatsko-bugarski slavistički susret, kao i u časopisima Filološke studije, Kaj, Kolo, Poznańskie Studia Slawistyczne, bio je recenzent ili član organizacijskih ili programskih odbora mnogih simpozija i izdanja. Piše i objavljuje književnu kritiku i poeziju od studentskih dana. Autor je nekoliko autorskih knjiga, odnosno više desetaka znanstvenih rasprava i stručno-kritičkih članaka.