Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska premijera dokumentarnog filma 'Građanka Jane – Borba za grad'

Program Kulturno informativnog centra 'Grad i film' sastoji se od nekoliko tematskih ciklusa koji analiziraju urbane probleme kroz filmsku prizmu. U ponedjeljak, 9. prosinca, u 19 sati, u Dokukinu KIC održat će se hrvatska premijera filma 'Građanka Jane - Borba za grad' (Citizen Jane – Battle for the City), dokumentarca o legendarnoj aktivistici i teoretičarki urbanizma Jane Jacobs. Ulaz je slobodan!
vrijeme: 09.12.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Dokukino KIC, Preradovićeva 5
url: http://dokukino.net/
Jane Jacobs, američko-kanadska aktivistkinja i teoretičarka urbanizma, cijeli je svoj život posvetila žestokoj borbi za poticanje poslijeratnih projektanata da posvete više pažnje ljudskom mjerilu i važnosti lokalne zajednice u promišljanjima grada. Godine 1960. njezina kultna knjiga Smrt i život velikih američkih gradova šokirala je moćne arhitektonske i urbanističke lobije. Jacobs je na inovativan način sagledavala gradove kao društvene cjeline i smatrala je kako sami građani trebaju upravljati razvojem gradova i kvartova u kojima žive. Isticala je važnost i ljepotu bogatih i životnih gradskih pejzaža, “baleta pločnika”, kako ih je ona nazivala. Nasuprot jednoličnosti i praznine poslovnih četvrti, otuđenosti širokih prometnica i beživotnosti stambenih kvartova bez adekvatnih javnih prostora, ukazivala je na važnost pješačkih zona i općenito mjesta pogodnih za susrete s ljudima.

 

Građanka Jane prati njezin epski sukob s liberalnim gradskim planerom Robertom Mosesom koji je buldožerom prekrajao nekoć vibrantne kvartove New Yorka, te svjedoči važnom utjecaju Jacobs pri formuliranju rješenja za goruće urbane probleme u suvremenom društvu. Film redatelja Matta Tyrnauera prikazan je na prestižnim svjetskim festivalima u Torontu, New Yorku, Amsterdamu (IDFA) i Hamburgu.

 

Nakon projekcije slijedi razgovor u kojem će sudjelovati članovi projekta Mapiranje Trešnjevke Centra za kulturu Trešnjevka koji je predstavnik Zagreba u globalnom projektu Jane's Walk i lokalni organizator šetnji posvećenih djelovanju Jane Jacobs. Jane’s Walk su besplatne lokalno organizirane šetnje tijekom kojih se ljudi skupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. Ove godine u globalnom projektu Jane's Walk sudjelovala su 372 grada u 58 zemalja na 6 kontinenata, a iz Hrvatske Zagreb, Split i Pula.