Preskočite na glavni sadržaj

Portugalski pjesnik João Luís Barreto Guimarães gostuje u Zagrebu

Portugalski pjesnik João Luís Barreto Guimarães predstavit će svoju novu knjigu izabranih pjesama u subotu, 7. prosinca, u Cafeu u dvorištu, Jurja Žerjavića 7. Uz autora, sudjeluju i prevoditeljica Tanja Tarbuk, Marko Pogačar i Tomica Bajsić.
vrijeme: 07.12.2019.
mjesto: Zagreb; Cafe u dvorištu, Jurja Žerjavića 7
Ako pogledamo sam naslov: Vrijeme teče kroz slogove, to je lijep način obilježavanja pjesme kao umjetnosti koja se mjeri vremenom i riječju, ili riječju u vremenu.

Vasco Graça Moura, Clube Literário do Porto, 2011.


Možda je trenutak upravo ono što ova poezija želi propitivati: trenutak, nepredvidljivost, slučajna okolnost; trenutak katkad naizgled kaotičan iz kojeg bi iznenađeni subjekt morao izvući kratki smisao.

(…) I još više: rekao bih da je kod Joãa Luísa Barreta Guimarãesa humor dodatni smisao, prihvaćanje rastrojenog svijeta, bijeg ispred. Humor nadomješta odsutnost smisla.

Pedro Eiras, Colóquio Letras, 2012.


… promatranje i bilježenje slučajnosti svakidašnjice, vrijednosti beznačajnoga, svođenje velikih razmjera na male razmjere kako bi pjesma postala bliska i prepoznatljiva, trezvenost stihova, oskudnost pridjeva, zanatski posao, humor u zagradama i prevlast metonimije.

Rui Lage, Público, 2013.
 

Izdavač: Druga priča, 2019