Preskočite na glavni sadržaj

'Tragovima prošlosti: arheološko nalazište Osijek Vojakovački-Mihalj u svome srednjovjekovnome okružju'

Predavanje 'Tragovima prošlosti: arheološko nalazište Osijek Vojakovački-Mihalj u svome srednjovjekovnome okružju' će održati dr. sc. Tatjana Tkalčec sa zagrebačkog Instituta za arheologiju 5. prosinca, u Gradskoj knjižnici 'Franjo Marković' Križevci, s početkom u 17,30 sati.
vrijeme: 05.12.2019. 17,30 h
mjesto: Križevci; Gradska knjižnica Franjo Marković, Trg sv. Florijana 14
 

Institut za arheologiju je 2018. godine proveo arheološka iskopavanja nalazišta Osijek Vojakovački – Mihalj, kojima su prethodila geofizička istraživanja 2017. godine. Arheološkim istraživanjem obuhvaćeni su ključni dijelovi mihaljskog arheološkog kompleksa – drveno-zemljana utvrda, kamena crkva i kamena utvrđena kuća. Riječ je o objektima iz razvijenog i kasnog srednjeg vijeka, no istraživanja su pokazala da je ova pozicija bila korištena već u mlađem željeznom dobu.

 

Poznati povijesni izvori ne pružaju neposredne podatke o ovom izuzetno zanimljivom lokalitetu, smještenome u istočnom potkalničkom kraju u kojem su tijekom srednjega vijeka bili prisutni razni crkveni i viteški redovi i gdje su međašili razni plemićki posjedi.