Preskočite na glavni sadržaj

Književna večer sa srpskim piscima u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića

Hrvatsko društvo pisaca, u suradnji s partnerskom organizacijom Srpsko književno društvo iz Beograda, organizira razmjenu pisaca sa Srbijom. Ove godine u Zagrebu, u srijedu, 4. prosinca, u 19,30 sati, gostuju autori Jasna Milićev, Đorđe Kuburić i Đorđe Despić, s kojima će o njihovom spisateljskom radu i drugim književnim temama razgovarati književna kritičarka, spisateljica i urednica Darija Žilić.
vrijeme: 04.12.2019. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
url: https://hrvatskodrustvopisaca.hr/
Ovaj se program odvija u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom Bogdana Ogrizovića, a podupiru ga Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb.

Jasna Milićev Martinez Hernandez rođena je u Pančevu, 12. decembra 1968. godine. Obrazovanje: Filološki fakultet, Univerzitet u Beogradu, srpska književnost i jezik. Piše poeziju, prozu i rijetko književnu kritiku. Objavljuje u književnoj periodici („Poljima”, „Sveskama”, „Književnoj reči”, „Književnim novinama”, „Književnosti”, „Letopisu Matice srpske”, „Kvartalu”, „Beogradskom književnom časopisu”, „Književnom magazinu”, „Balkanskom književnom glasniku” i drugdje). Uređivala je „Rukopise”, zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije. U uredništvu je časopisa za književnost, kulturu i umetnost „Kvartal”. Urednica je u ediciji „Tamiš” i ediciji poezije „Najbolja” Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva. Predsjednica je Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva. Godine 2001. sudjelovala je na susretu pjesnika svijeta u Washingtonu, Sjedinjene Američke Države (nagrada „International Poet of Merit”). Poezija joj je prevođena na mađarski, poljski i engleski jezik. Član je Društva književnika Vojvodine i Srpskog književnog društva. Objavila zbirke pjesama: „Šaram po glavi”, Književna opština Vršac, 1994. (Nagrada „Matićev šal” za 1995. godinu), „Bašta modre kiše”, Narodna knjiga, Beograd 2004. godine (pjesma iz zbirke nagrađena u Washingtonu) i „Ne brinem više”, Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva. Živi i radi kao profesor srpskog jezika i književnosti u Pančevu.

 

Đorđe Despić rođen je 1968. godine u Užicu. Magistrirao je i doktorirao na Odsjeku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gdje i radi kao izvanredni profesor. Piše studije, oglede i književnu kritiku. Glavni je urednik Letopisa Matice srpske od 2017. godine. Objavio je četiri knjige iz domene istraživanja književnosti: "Aksiološki izazovi", Književna omladina Srbije (2000); "Spiralni tragovi" (kritike i eseji o srpskoj poeziji), Povelja (2005); "Poreklo pesme (potencijal intertekstualnosti u poeziji Miodraga Pavlovića)", Agora (2008); "Preživeti u tekstu (kritike i eseji o srpskoj prozi)", Službeni glasnik (2011). Objavio je zbirku poezije "Pesme i drugi ožiljci", Kulturni centar Novog Sada (2018).

 

Đorđe Kuburić rođen je godine 1958. u Bačkom Petrovom Selu. Diplomirao na novosadskom Filozofskom fakultetu (odsjek za jugoslavenske književnosti i svjetsku književnost). Piše poeziju. Bavio se, dugo, rok, filmskom, pozorišnom i književnom kritikom. Napiše, tu-i-tamo, poneki prikaz ili esej. Živi u Subotici. Objavljene zbirke: „Vrhovna tačka“ (1998) „Poema o praznom prostoru (1990), „Prljave koštice“ (1992), „Gradovnik“ (1997), „Razglednice noćne ptice“ (2002), „Zašto volim viski“ (2007)„Blue Moon“ (2010) i “Pesme iz dvorišta“ (2016). Zastupljen u nekoliko antologija; prevođen na engleski, francuski, njemački, mađarski, poljski, slovački, ruski i rusinski jezik. Dobitnik nagrade “Lenkin prsten”, 2011.