Preskočite na glavni sadržaj

Filmu 'Posljednji bunar' 23. nagrada na festivalu u SAD-u

Kratkometražnom filmu 'Posljednji bunar' redatelja Filipa Filkovića 23. po redu nagrada dodijeljena je na Festivalu znanstvenofantastičnog i horor filma Vortex koji se od 19. do 27. listopada održao u Rhode Islandu.
vrijeme: 03.12.2019.
mjesto: SAD; RHode Island
Film 'Posljednji bunar' svjetsku premijeru imao je u programu Kockice na Zagreb Film Festivalu 2017. godine. Godinu dana ranije, grubi šnit filma prikazan je na Festivalu kratkometražnog filma Paris Courts Devant, u sklopu kojeg je osvojio Prix Euro Courts Devant. Time je ovaj naslov u režiji Filipa Filkovića ostvario dodatna sredstva za postprodukciju, koja je završena upravo u Francuskoj. Međunarodnu premijeru film je 'doživio' na 41. Festivalu kratkometražnog filma na otvorenom u Grenobleu, a od tada je 'proputovao' cijeli svijet. Nagrade i priznanja dobivao je na festivalima poput New Renaissance Film Festivala u Londonu, Tuzla Film Festivala, Međunarodnog festivala zelene kulture u Krakówu, Ouchy Film Awards u Lausanneu, festivalu 'End of Days' na Floridi i mnogim drugima.

 

'Do sada smo bili na oko 70 festivala, od kojih je 12 francuskih. Dvije godine nakon premijere, selektori festivala otkrivaju film i zovu nas sami od sebe. Za mene je to veliki uspjeh cijelog tima koji je radio na filmu i zahvalan sam im više nego što to mogu riječima napisati. Bogat festivalski život 'Posljednjeg bunara' dokaz je koliko je tema globalno zanimljiva, pa uopće nije ni bitno je li film na hrvatskom, francuskom ili engleskom jeziku', izjavio je tim povodom redatelj.

 

Film je nastao u hrvatsko-francuskoj koprodukciji (hrvatski producent je tvrtka Antitalent, a francuski tvrtka Insolence Productions), a na njemu je, ističe Filković, radio niz svjetski priznatih stručnjaka poput Chadija Aboa (Matrix, 300) koji je radio specijalne efekte, Guillauma Couturiera (Elle, Sol zemlje Wernera Herzoga) koji je bio zadužen za oblikovanje zvuka te Arthura Pauxa (The Room Christiana Volckmana, TV serija Deep) koji je radio color grading.

 

Scenarij potpisuje Velimir Grgić, a direktor fotografije je Tomislav Krnić. Film je montirao Marko Šuvak Martinović, a glazbu za film radili su Side Project. Za kostimografiju je bila zadužena Alena Orović, a za scenografiju Željka Rončević. Uloge u filmu tumače Alen Liverić, Mia Biondić, Ozren Grabarić i Ida Rogić.

 

Izvor: HAVC