Preskočite na glavni sadržaj

Lička Majka od Utjehe - predavanje uz projekciju filma

U sklopu adventskih događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica na samom početku prosinca već tradicionalno se predstavlja projekt digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine. U knjižnici gostuju dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek i prof. Alojzije Prosoli koji će u ponedjeljak, 2. prosinca, u 19 sati, u Središnjem odjelu za odrasle uz predavanje predstaviti film 'Lička Majka od Utjehe'.
vrijeme: 02.12.2019. 19 h
mjesto: Zagreb, Centar za kulturu Trešnjevka
url: http://festivalnijemogfilma.com/
 „Lička Majka od Utjehe“ 11. je po redu znanstveno-obrazovni film u okviru spomenutog projekta, a u njemu je prikazano štovanje Bogorodice u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini na području Gospićko-senjske županije. Posebna pozornost posvećena je spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima, rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja. Upoznajemo i raritetne sakralne predmete iz stare Krbavske i Modruške biskupije, ali i živu pobožnost današnjice. Obilazimo i najpoznatije povijesne utvrde Modruša, Nehaja, Sokolca, Cetingrada, Drežnik-grada i dr. Film pokazuje brojne prirodne ljepote Velebita, Kosinjske doline,  rijeka Mrežnice, Dobre, Like, Slunjčice, Korane, Rastoka, kanjona Zrmanje, Plitvičkih jezera, izvora Gacke i dr. Uz melodije srednjovjekovnih glagoljaških pjesama, slušamo i izvorne ličke etno-instrumente: ličke dvojnice i frulu. Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem kad su krajem 15. st. Kosinj, Modruš i Senj među prvim mjestima u Europi imali svoje glagoljske tiskare i štamparske strojeve.   
 
Projekt je pod pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i Vijeća za kulturu Hrvatske biskupske konferencije.